'Wall Street 2' wiebelt te veel

In this film publicity image released by 20th Century Fox, Michael Douglas portrays Gordon Gekko, left, and Shia LaBeouf portrays Jake Moore in a scene from, "Wall Street: Money Never Sleeps." (AP Photo/20th Century Fox, Barry Wetcher) AP

Wall Street. Money Never Sleeps Regie: Oliver Stone. Met: Michael Douglas, Shia LaBeouf. In: 87 bioscopen. **

De huidige bankencrisis was voor regisseur Oliver Stone en ster Michael Douglas reden een vervolg te maken op hun klassieker Wall Street (1987). Excessieve bonussen, roekeloze bankiers die ervan uitgaan dat de overheid hun wel te hulp zal komen, de opkomst van China als economische wereldspeler: Stone heeft heel wat recente krantenkoppen in zijn nieuwe film verwerkt. De inhaligheid en meedogenloosheid van Wall Street blijkt nog vele malen erger te zijn dan hij in de jaren tachtig vreesde. „Vergeleken met deze gasten ben ik helemaal niets”, zegt beurshaai Gordon Gekko (Douglas) als hij na een lange gevangenisstraf hoort hoe het er nu op Wall Street aan toe gaat.

De film lijdt nogal aan een identiteitscrisis. Stone heeft een satire willen maken op de recente perikelen op de financiële markten. Maar ook een ‘coming of age’-drama over een jonge beurshandelaar (Shia LaBeouf). Wall Street 2 is daarnaast nog een sentimenteel vader en dochter-drama; Gekko heeft een dochter (Carey Mulligan) die niets van hem wil weten. Dramatisch schiet de film tekort door de lange dialogen over zaken die gebeuren, zonder dat er in de film zelf ook iets gebeurt – volgens het principe ‘walk and talk’, zodat er op de achtergrond van de pratende personages toch nog iets beweegt. Douglas kan de roofdierachtige, intense uitstraling die hij had in de eerste film (goed voor een Oscar) hier niet evenaren. Stone geeft zichzelf niet één, maar twee cameo’s.

Zonde van de herinnering aan die prachtige eerste film, ondanks de paar goede grappen in dit vervolgdeel.

    • Peter de Bruijn