Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Eenvandaag. Gesprek met Natascha Kampusch die een boek schreef over haar gevangenschap waaruit zij na acht jaar wist te ontsnappen. Ad Visser en Bonnie St. Claire over de betekenis van het 40 jaar oude muziekprogramma AVRO’s Toppop. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Hans Wiegel en politiek verslaggever Paul Jansen geven commentaar op de Miljoenennota. Ook een reportage over de stichting Bezorgd, gevormd door ongeveer 2400 medisch specialisten, die via een kort geding de Staat voor de rechter daagt. De artsen vinden dat de overheid bezuiniging op bezuiniging stapelt en de kwaliteit van de zorg kapotmaakt. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Laatste nieuws over de formatie, historisch portret van luchtvaartmaatschappij Martinair die stopt met passagiersvluchten omdat de concurrentie met goedkope maatschappijen niet meer is vol te houden, gesprek met PvdA-leider Job Cohen en aandacht voor de film Wall Street: Money Never Sleeps. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Componist, dirigent en dichter Micha Hamel kreeg de opdracht een opera te schrijven over de kabinetsformatie. VVD-leider Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, PVV-leider Geert Wilders en PvdA-voorman Job Cohen worden toegezongen door vier leden van het Nederlands Kamerkoor. Advocaat Gerard Spong en oud-voetballer/trainer Youri Mulder praten over de tv-serie Verborgen Verleden. Huisdichter Nico Dijkshoorn komt met zijn band zingen, tafeldame is Candy Dulfer. Ned.3, 19.30-20.15u.

Moraalridders. Tijs van den Brink en Andries Knevel praten met oud-minister Cees Veerman (CDA) over zijn diepere drijfveren en vragen waar zijn keuzes en meningen vandaan komen. Ned.2, 21.15-22.00u.

informatief

Goudzoekers: auto-onderdelen. Consumentenprogramma met simpele vragen over complexe economische zaken. Martijn Kieft, Pieter van der Wielen en Chris Vijn onderzoeken waar ons geld terechtkomt of waar het blijft hangen. Iedereen die zijn auto laat repareren bij de merkdealer, weet dat hij eigenlijk altijd veel te veel geld kwijt is. Met een aangekochte doorsnee-auto met wat schade wordt onderzocht wat de verschillen zijn tussen onderdelen van de merkdealer en van de gewone garages. Ned.2,19.20-019.55u.

Mooie Johan. Portret van Johan Stekelenburg, die samen met zijn broer Jan als tweeling werd geboren. Naast Jan had Johan nog vier broers en drie zussen. In 1988 werd hij voorzitter van de FNV, die dank zij Johans populariteit bij de achterban een aanzienlijke ledenwinst boekte. Op 1 juli 1997 werd hij burgemeester van Tilburg. In 2003 werd bij Stekelenburg slokdarmkanker vastgesteld. Over zijn ziekteproces was hij openhartig. Na een operatie leek hij hersteld, maar in maart 2003 keerde de ziekte terug in diverse uitzaaiingen. Stekelenburg bleef zo lang mogelijk werken. Zijn ziekte bemoeilijkte zijn werk echter steeds meer. Hij overleed op 22 september 2003. Ned.2, 23.00-23.55u.

Nederlands Filmfestival Journaal 2010. Verslag van premières, bijzondere gasten en opmerkelijke vertoningen. Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het Nederlands Film Festival zijn portretten te zien van Nederlandse acteurs rond de dertig jaar. Presentatie: Daphne Bunskoek. Ned.3, 23.10-23.25u.

Volt. Informatief discussieprogramma gepresenteerd door Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Met o.a. aandacht voor de hype van de kinderbakfiets, een onderzoek naar onwaarschijnlijk goedkope bankstellen en een oordopjestest. Eén, 20.45-21.35u.

amusement

De avond van de grote filmquiz. Jaarlijkse filmquiz met als thema ‘het geluk in de film’. Teams met bekende Nederlandse acteurs en actrices zoals Georgina Verbaan en Johnny de Mol improviseren op aanwijzing van presentator Matthijs van Nieuwkerk op klassieke filmscènes. Ook worden zij aan de hand van grote nieuwe Nederlandse en buitenlandse films getest op hun filmkennis en er vindt een taartengevecht plaats. Ook de uitslag van de publieksverkiezing van de film waarin het grootste geluk werd herkend, georganiseerd door NTR, De Filmkrant, Cultura24 en NRC Handelsblad. Ned.3, 20.25-21.50u.

documentaire

Katanga bussiness. Documentaire van Thierry Michel over Katanga, de rijkelijk met grondstoffen bedeelde oostelijke provincie van Congo, een soort hedendaags El Dorado dat gelukszoekers van allerlei slag aantrekt, van arme mijnwerkers tot schatrijke captains of industry. Portretten van ‘creuseurs’, die proberen te overleven door illegaal de kruimels op te rapen die zijn achtergelaten op de mijnconcessies van multinationals en van de officiële mijnwerkers die in penibele omstandigheden sloven voor een hongerloon. Aan de andere kant staan de steenrijke, populaire provinciegouverneur Moïse Katumbi, zakenman George Forrest (bekend als de koning van Katanga) en monsieur Min, een Chinese ingenieur die betrokken is bij de ‘deal van de eeuw’: een contract van negen miljard dollar om de Congolese infrastructuur te herstellen in ruil voor toegang tot de grondstoffen. Canvas, 22.50-0.55u.