Virus hindert André Rieu's wereldtournee

Groot, groter, grootst, was de afgelopen jaren het motto van de Maastrichtse violist en orkestleider André Rieu. Het leidde onder meer tot het 1 op 1 nagebouwde Weense paleis Schönbrunn (vanwege de mate alleen in de lengte van voetbalstadions plaatsbaar) als concertpodium. Het succes was navenant: in de top 25 van best verkopende concertartiesten had hij volgens het Amerikaanse weekblad Billboard vorig jaar alleen Madonna, Tina Turner en Britney Spears voor zich.

De keerzijde van die grootse aanpak is nu duidelijk: de ster is ziek – een door alle inspanningen behoorlijk vermoeide Rieu kampt met een hardnekkige virusinfectie aan zijn evenwichtsorgaan – en dat heeft grote gevolgen.

Concerten in onder meer Groot-Brittannië, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland zijn geannuleerd. De containers met twee verschillende decors, kostuums en licht voor de twee landen aan de andere kant van de wereld zijn al verscheept. De salarissen van de 120 personeelsleden in dienst van de violist/orkestleider lopen ondertussen gewoon door. Zijn terugkeer op het concertpodium staat nu gepland voor 18 november.

Fans riepen al op om de zestigjarige Maastrichtenaar financieel te ondersteunen. Die is geroerd door zoveel medeleven, maar zegt dat zo’n gebaar niet nodig is.

Pierre Rieu, zoon en zakelijk rechterhand, was gisteren te gast bij Pauw & Witteman en zei daar dat naar aanleiding van de ziekte overbodige en tijdrovende plichtplegingen zoals openingen uit de toekomstige agenda zijn geschrapt. „Hij kan geen nee zeggen.”

Ook liet Pierre Rieu doorschemeren dat hij het een goed idee zou vinden als zijn vader met zijn tournees wat meer basic zou gaan. Begin dit jaar werd een faillissement voor Rieu’s bedrijf net afgewend. Een alternatief zou kunnen zijn dat de violist een thuisbasis creëert in de vorm van een concertzaal in Maastricht. In het verleden is daar al over nagedacht. De entertainer trekt dan niet langer de wereld over, maar de wereld komt naar hem.

Paul van der Steen

Zie voor links en ander nieuws, nrc.nl/cultuurblog

    • Paul van der Steen