Van acrostichon tot waxinelichthouder

Als de Rijksvoorlichtingsdienst niet zelf gewezen zou hebben op een „aardigheidje” in de Troonrede, had vermoedelijk niemand het acrostichon ontdekt. Net als in het Wilhelmus vormden de beginletters van de eerste vijftien zinnen de geheime boodschap „Willem van Nassov”.

Kennelijk vinden koningin Beatrix en de politiek verantwoordelijke demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) het net als aan het begin van de opstand der Nederlanden weer tijd om ondergronds te gaan met een oproep tot nationale eenheid. Het zette meteen aan tot meer speurwerk.

Zo meenden Jolande Sap (GroenLinks) bij Pauw & Witteman (VARA) en Paul de Leeuw in de MaDiWoDoVrijdagshow (BNN/VARA) dat de lichtpaarse kleur van de japon van de majesteit ook geen toeval kon zijn. De Leeuw ontdekte zelfs een tweede acrostichon in de laatste vijf zinnen, zij het in sms-taal: de afscheidsgroet „lovu” moest wel haast zijn ingefluisterd door prinses Amalia (6).

Het was gisteren een Prinsjesdag met meer wonderlijke aspecten. In de talloze nabeschouwingen ging het nauwelijks meer over de hoedjes, maar vooral over de onzekere indruk die de vorstin maakte. Zo die al op werkelijkheid berustte, dan was de meest waarschijnlijke verklaring de gebeurtenis in de Heulstraat, die in de loop van de dag „het gooi-incident” ging heten. We waren er niet rechtstreeks getuige van, omdat vlak daarvoor een politieboot op de Hofvijver een glasvezelkabel had vernield. Het was voer voor paranoia. Beelden van de rijtoer en het commentaar van Astrid Kersseboom vielen uit, zodat Ferry Mingelen zich onverwacht moest schikken in de rol van rampverslaggever. Gelukkig wist hij snel te melden dat het projectiel, een glazen waxinelichthouder, weliswaar de Gouden Koets getroffen had, maar geen schade of oponthoud veroorzaakte.

Voor meer gedetailleerde informatie moesten we wachten totdat Nieuwsuur (NOS/NTR) opnamen vertoonde die Jorre van Polanen (5) had gefilmd „van de schouder van zijn vader”.

Kwam de waxinelichthouder van rechts? De werper, een man (29) uit Winterswijk „met een psychiatrisch verleden”, riep verwensingen als „landverraders” en „nazi’s” naar de koets en moet dus eerder geplaatst worden in de categorie van Karst T. en de Damschreeuwer: in de war.

Het moet voor de koningin ook verwarrend zijn om steeds dit soort agressieve gekken tegen te komen in plaats van louter juichend volk. De raampjes van haar voertuigen zijn van kogelvrij glas, maar de voedingsbodem van de haat tegen de elite baart wel zorgen. Die bestaat mede uit de infantilisering en verwardheid van de verslaggeving in veel media.

    • Hans Beerekamp