Top van bank Vaticaan verdacht van witwassen

De Italiaanse autoriteiten hebben een strafrechterlijk onderzoek ingesteld naar twee hoge functionarissen van de bank van het Vaticaan. Het gaat om voorzitter van de raad van commissarissen, Ettore Gotti Tedeschi, en de voorzitter van de raad van bestuur, Paolo Cipriani. Ze worden verdacht van het witwassen van geld.

Het onderzoek is ingesteld nadat twee verdachte transacties werden gerapporteerd aan de belastingpolitie in Rome. Het Vaticaan zei dat het „perplex en verbijsterd” is en heeft zijn volledige vertrouwen uitgesproken in Tedeschi en Cipriani.

De Italiaanse autoriteiten onderzoeken claims dat Cipriani en Tedeschi wetten hebben overtreden die voorschrijven dat banken informatie openbaar maken over hun financiele operaties. De belastingpolitie werd vorige week getipt, nadat twee verdachte transacties werden gemeld tussen de bank van het Vaticaan en twee andere Italiaanse banken.

Het ging om 23 miljoen euro, die de bank van het Vaticaan wilde overmaken aan de kleine Italiaanse bank Credito Artigianato. Ongeveer 20 miljoen daarvan was bestemd voor JP Morgan in Frankfurt, en de rest voor een andere Italiaanse bank, Banca del Fucino. De bank van het Vaticaan zou de financiële autoriteiten niet hebben ingelicht over de herkomst van het geld. De autoriteiten hebben de 23 miljoen euro in beslaggenomen.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie verdenkt de bank van het Vaticaan al langer van betrokkenheid bij witwaspraktijken. Aanklagers onderzoeken de zaak al ruim een jaar. Tien banken zouden de Vaticaanse bank als dekmantel gebruiken om illegale deals te verbergen, zoals fraude en belastingontduiking. Zo zou het Vaticaan bij Unicredit een rekening hebben gehad waarbij 180 miljoen euro is gepasseerd zonder dat de herkomst van dat geld traceerbaar is.

De Vaticaanse bank (officieel het Instituut voor Religieuze Werken), is opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog om rekeningen te beheren van regilieuze ordes, kardinalen, bisschoppen en priesters. (AP, BBC)