Sport kort

Gemenebest Spelen: omstandigheden voor sporters zijn slecht

WELLINGTON. De omstandigheden in het atletendorp voor de Gemenebest Spelen in New Delhi zijn voor de deelnemende landen onacceptabel. Voorzitter Michael Fennel van de overkoepelende organisatie van het evenement heeft de Indiase regering opgeroepen actie te ondernemen. Volgens Dave Currie, de teamchef van Nieuw-Zeeland, is het in het dorp vies en is het ongezond om daar te verblijven. Het dorp moet morgen officieel worden geopend. In een reactie liet het organisatiecomité weten dat er geen reden is tot zorg. „Er wordt 24 uur per dag gewerkt om alle problemen op tijd op te lossen. Als de atleten hier straks aankomen, zal alles perfect zijn”, aldus Randhir Singh. Wereldkampioene discuswerpen Dani Samuels besloot zich af te melden na de onheilstijdingen over het sportevenement die de afgelopen dagen de wereld rondgingen – behalve de smerige en onhygiënische omstandigheden in het atletendorp waren dat de beschieting van een toeristenbus, zware regenval, een griepepidemie, vertragingen in de bouw van accommodaties en corruptie in het bestuur. De 22-jarige Australische atlete vindt het niet veilig in de Indiase hoofdstad en maakt zich ook zorgen om haar gezondheid, verklaarde haar trainer Hayden Knowles gisteren. De Gemenebest Spelen, die op 3 oktober beginnen, worden eens in de vier jaar gehouden voor de landen en voormalige koloniën van het Verenigd Koninkrijk. (ANP, AFP)

Mosquera voor twee jaar naar Vacansoleil

RIJSWIJK. De Spaanse wielrenner Ezequiel Mosquera rijdt de komende twee seizoenen voor Vacansoleil. Dat bevestigde sportdirecteur Hilaire van der Schueren gisteren. De 34-jarige Mosquera komt over van Xacobeo-Galicia. De Spanjaard heeft een contract voor twee seizoenen getekend. Mosquera werd afgelopen weekeinde nog tweede in het eindklassement in de Ronde van Spanje. Samen met de Italiaan Riccardo Ricco heeft Vacansoleil nu twee kopmannen voor de grote rondes in huis. Alex Rasmussen rijdt volgend seizoen voor HTC-Columbia. De 26-jarige Deen, viervoudig wereldkampioen baanwielrennen, komt over van Team Saxo Bank. Hij won dit seizoen twee ritten in de Vierdaagse van Duinkerken, één in de Ruta del Sol en de GP Herning. (ANP)

Volleybalsters missen World Grand Prix

CAGLIARI. De Nederlandse volleybalsters ontbreken volgend jaar in de World Grand Prix. De ploeg van Avital Selinger verloor gisteren tijdens het kwalificatietoernooi in Cagliari voor de derde keer. Bulgarije was met 3-0 te sterk. Nederland verloor eerder in de Italiaanse stad met 2-3 van Rusland en 1-3 van Duitsland. Alleen van Europees kampioen Italië werd tot nu toe gewonnen (3-0). Nederland sluit het kwalificatietoernooi vandaag af tegen Turkije. Alleen de nummers één en twee plaatsen zich voor de World Grand Prix. (ANP)