Rapport WHO over moord

Iedere dag worden in Europa veertig jongeren vermoord. Dat staat in het eerste rapport over jeugdgeweld van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Rusland, Albanië en Kazachstan worden de meeste jongeren (tussen 10 en 29 jaar) vermoord. Ongeveer 40 procent van de 15.000 moorden per jaar worden uitgevoerd met een mes of een ander dodelijk steekwapen. Andere moorden gebeuren vooral met vuurwapens of door wurging. Moord is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak van jongeren in Europa, na verkeersongevallen en zelfmoord. 80 procent van de slachtoffers zijn mannen. Het rapport, dat gisteren werd gepresenteerd in Londen, vermeldt nog dat in Oostenrijk, Armenië en Duitsland het minste aantal moorden plaatsvindt. De WHO bracht het jeugdgeweld in 53 Europese landen in kaart.(NRC)

Bekijk het rapport over jongerengeweld via nrcnext.nl/links