Prinsjesdag: inkijkje in plannen van nieuw kabinet

Nederland, Den Haag, 21 september 2010, Koningin Beatrix verschijnt op het balkon voor de traditionele balkonscene. Naast de vorstin Prinses Maxima en Prins Willem Alexander Dutch royals celebrate Prince Day Queen Beatric Pince Willem Alexander and Princess Maxima Miljoenennota 2011 Prinsjesdag / de begrotingen voor het komende jaar / parlement Derde Dinsdag in september traditionele koffertje Prinsjesdag. Opening parlementaire jaar. Traditie. Miljoenennota. Rijksbegroting. paleis Noordeinde Foto: Peter Hilz

De Rijksbegroting die het demissionaire kabinet-Balkenende IV gisteren heeft gepresenteerd, geeft een mooi inkijkje in de mogelijke bezuinigingsplannen van een eventueel kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Zo wordt de komende jaren 1 miljard euro gekort op de ambtenarensalarissen en gaat het budget voor inburgering en kinderopvang omlaag; allemaal maatregelen die VVD en CDA in hun bezuinigingsplannen waarschijnlijk met plezier zullen overnemen. Opvallend genoeg ontbreken ook een hoop zaken in de begroting waarover CDA en VVD wel in 2011 plannen zullen willen maken: zoals wat moet gebeuren om de kosten in de zorg en die van de sociale zekerheid te beheersen.

pagina 8 en 9