Premier China eist vrijlating kapitein van Japan

De Chinese premier Wen Jiabao heeft Japan gisteren persoonlijk opgeroepen de twee weken geleden gearresteerde Chinese vissersbootkapitein onvoorwaardelijk en snel vrij te laten. China heeft ook de uitnodiging aan duizend Japanse schoolkinderen die de Wereldtentoonstelling in Shanghai zouden bezoeken ingetrokken.

Premier Wen zei maandag voorafgaande aan de Algemene Vergadering in New York dat als Japan de Chinese verzoeken om de visser vrij te laten blijft negeren zijn land nieuwe, „noodzakelijke tegenmaatregelen” zal nemen. Zondag schortte China alle ministeriële en provinciale contacten met Japan op nadat een Japanse rechtbank de detentie van kapitein Zhang had verlengd met tien dagen. De Japanse justitiële autoriteiten verdenken hem ervan de botsing op de Oost-Chinese Zee te hebben veroorzaakt en zeggen ook over videobeelden daarvan te beschikken.

Samen met zijn 14-koppige bemanning was hij gearresteerd nadat zijn schip in botsing was gekomen met twee schepen van de Japanse kustwacht bij de wat de Chinezen de Diaoyu- en de Japanners de Senkaku-eilanden noemen. China claimt deze onbewoonde eilanden die door Japan worden bestuurd. De scherpe Chinese retoriek en de diplomatieke protestacties vormen de ernstigste Chinees-Japanse confrontatie sinds 2003. Chinese en Japanse analisten verwachten op dit moment niet dat de ruzie gevolgen zal hebben voor de economische relaties of voor de honderdduizenden Japanners die in China wonen en werken. Anti-Japanse, nationalistische sentimenten worden door de Chinese autoriteiten onderdrukt. Zowel in China als Japan wordt de Chinese opwinding over het incident op 200 zeemijl van Okinawa en de Chinese kust uitgelegd als een teken van nieuwe Chinese assertiviteit en als een herbevestiging van de claims op de gasvoorraden in de Oost-Chinese Zee.