Op excursie met Britse Holocaustontkenner

„U wordt ontboden op het hoofdkwartier van de Führer!” Met die woorden – boven een foto van Hitler en zijn generaals – probeerde de Britse Holocaustontkenner David Irving in een glossy folder klanten te lokken voor een geheel verzorgde, achtdaagse excursie langs voormalige nazilocaties, inclusief het Poolse concentratiekamp Treblinka, waar meer dan 800.000 Joden werden vermoord, en de Wolfsschanze, Hitlers hoofdkwartier in Oost-Pruisen. Kosten: 2.200 euro. Maar daar kreeg je ook wat voor. „Echte geschiedenisexperts” verzorgen lezingen, stond in de folder. „Voor de ware geschiedenisliefhebber is dit de reis van zijn leven”. En: wie er vroeg bij was, profiteerde: 190 euro korting voor de vroege boekers.

In Polen – en daarbuiten – zijn ze niet blij met het initiatief. In een gezamenlijke verklaring noemen de Poolse vereniging van Holocaustoverlevenden Nooit Meer en het Britse antifascistische tijdschrift Searchlight de excursie van Irving, die gisteren zou beginnen, „schaamteloos” en „een belediging voor alle Holocaustslachtoffers. De twee organisaties wijzen erop dat Irving in 2006 al eens is veroordeeld (in Oostenrijk) omdat hij had gezegd dat in Hitler-Duitsland geen gaskamers waren gebruikt. Gisteren eisten zij van de regering Irving het land niet binnen te laten – voor het geval hij weer iets antisemitisch of racistisch zou zeggen.

Gisteren bevestigde Irving tegenover AFP echter dat hij in Polen was begonnen met zijn excursie – en die zou hij tot het eind doorzetten. Hij kon zijn klanten niet teleurstellen, zei hij. Dat had hij al eens moeten doen, omdat er te veel animo was voor de reis.