Ontslagen bij farmaciebedrijf

Bij het farmaceutisch bedrijf Abbott in Weesp, het vroegere Solvay, verdwijnen 510 banen. De hele onderzoeksafdeling wordt opgeheven. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De maatregel is onderdeel van een wereldwijde herstructurering van het Amerikaanse farmacieconcern. Abbott nam vorig jaar de geneesmiddelendivisie van het Belgische chemieconcern Solvay over voor 4,5 miljard euro. Toen werd de herstructurering al aangekondigd. Bij het concern werken wereldwijd 90.000 mensen, waarvan 3.000 hun baan verliezen. Abbott heeft negen vestigingen in Nederland met in totaal 2.400 werknemers. „Het verlies van ruim 500 banen is zeer ingrijpend. Dit is het zwartste scenario wat we hadden kunnen bedenken”, zegt CNV-bestuurder Van Beijeren. Het bedrijf in Weesp ontwikkelt onder meer vaccins, bijvoorbeeld tegen de Mexicaanse griep. De productieafdeling zal blijven bestaan. (NRC)