OM zal cartoonist Nekschot toch niet vervolgen

Vijf jaar nadat aangifte tegen hem was gedaan, heeft het Openbaar Ministerie besloten cartoonist Gregorius Nekschot (pseudoniem) niet te vervolgen. Het OM vindt wel, zo maakte het gisteren bekend, dat zeven spotprenten en twee losse teksten van zijn hand discriminerend zijn, maar seponeert de zaak.

Justitie vindt de cartoons en teksten discriminerend ten opzichte van onder anderen moslims. Maar omdat de aangifte tegen de tekenaar al vijf jaar oud is en de tekeningen niet meer op zijn website staan, heeft het OM besloten tot sepot. Ook speelt mee dat Nekschot indertijd een dag en een nacht in voorlopige hechtenis zat.

Volgens het OM heeft het besluit zo lang op zich laten wachten omdat de identiteit van Nekschot eerst moest worden vastgesteld. Hij is drie jaar nadat aangifte tegen hem werd gedaan, aangehouden. Daarna, zegt een woordvoerder van het OM, zijn alle in beslag genomen tekeningen individueel beoordeeld en zijn deskundigen gehoord, onder wie een cartoondeskundige en een arabist.

Over de doorzoeking van zijn huis en de arrestatie van de cartoonist ontstond indertijd ophef omdat onnodig hard zou zijn opgetreden. Kamerleden vroegen opheldering aan minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA).

Max Vermeij, de advocaat van Nekschot, zegt dat zijn cliënt „opgelucht is”. De tekenaar heeft steeds willen voorkomen dat zijn identiteit in een rechtszaak onthuld zou worden. Hij vreesde doelwit te worden van gewelddadige acties tegen hem. „Voor mijn cliënt is dit de beste uitkomst”, zegt Vermeij. „Juridisch gezien wil je natuurlijk liever dat deze zaak uitgeprocedeerd wordt zodat duidelijk wordt wat wel en niet mag.”

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed in 2005 aangifte tegen Nekschot, die vooral op internet publiceert. Op een van de tekeningen is een jongen te zien die vertelt waarom moslimjongeren zich identificeren met Palestijnen: „Niet naar school, de politie provoceren, een uitkering...” Op een andere tekening zit een Arabisch uitziende man op een poef die zegt: „In de Koran staat helemaal nergens dat je iets terug moet doen voor 30 jaar WAO en kinderbijslag en huursubsidie”.