OM vervolgt Nekschot niet

Vijf jaar nadat aangifte tegen hem was gedaan heeft het Openbaar Ministerie besloten cartoonist Gregorius Nekschot niet te vervolgen. Het OM vindt wel dat zeven spotprenten en twee losse teksten van zijn hand discriminerend zijn, maar seponeert de zaak. Dat heeft het openbaar ministerie in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Justitie vindt de cartoons discriminerend ten opzichte van onder anderen moslims. Maar omdat de aangifte tegen de tekenaar al vijf jaar oud is en de tekeningen niet meer op zijn website staan, heeft het OM besloten de zaak te seponeren. Ook speelt mee dat Nekschot indertijd een dag en een nacht in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Volgens het OM komt het besluit zo laat omdat de identiteit van Nekschot eerst moest worden vastgesteld. Hij is drie jaar nadat aangifte tegen hem werd gedaan aangehouden. Over zijn arrestatie ontstond indertijd ophef omdat onnodig fel zou zijn opgetreden. (NRC)