Obama verbruit 't bij Wall Street

Hedgefondsmanagers zijn er bij de jongste hervorming van de Amerikaanse financiële sector eigenlijk nog best redelijk van afgekomen. Toch vroeg één hedgie op een op tv uitgezonden bijeenkomst van burgers met Obama wanneer de president nu eindelijk eens zou ophouden op Wall Street „in te hakken alsof het een piñata is” [een piñata is een met snoep gevuld object dat op kinderfeestjes wordt stukgeslagen, red.]. Hoewel hij er beter aan had gedaan zijn mond te houden, duiden de opmerkingen erop dat de sector zich niet alleen aan de nieuwe regels, maar vooral ook aan de retoriek van de president zelf heeft geërgerd.

De woordenwisseling op 20 september tussen president Obama en Anthony Scaramucci van SkyBridge Capital illustreert de ernst van de breuk tussen de president en de financiële gemeenschap. Scaramucci is niet één of andere private-equitymanager met een miljard dollar achter zijn naam die in 2008 John McCain steunde. En hij heeft waarschijnlijk nog nooit een belastingverhoging op carried interest (een soort winstdeling) vergeleken met de invasie van Polen door Hitler in 1939.

Met andere woorden: Scaramucci is geen Stephen Schwarzman van Blackstone. Scaramucci was eerder een steunpilaar van Obama, die met hem heeft gestudeerd aan de Harvard Law School en al in een vroeg stadium een bijdrage heeft geleverd aan diens presidentiële campagne. En gezien zijn humorvolle opmerkingen over basketballen tegen Obama is hij misschien nog steeds van hem gecharmeerd.

Maar Scaramucci gaf ook de indruk een zich misdeeld voelende hedgie te zijn, ook al is betwistbaar in welke mate de nieuwe financiële regels hebben ‘ingehakt’ op de hedgefondsen. Een groter aantal fondsen zal zich moeten registreren bij de beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). Dat betekent dat ze zijn onderworpen aan strenger toezicht en dat ze de SEC misschien meer informatie moeten geven. Anderzijds moeten de beperkingen die zijn opgelegd aan de handelsafdelingen van banken hedgefondsen in staat stellen doelmatiger te concurreren.

Wat Scaramucci en zijn collega’s wellicht nog het meest steekt, is dat wanneer Obama het heeft over de fat cats van Wall Street die de economie bijna omver hebben getrokken, die veroordeling bijtend is. De hedgefondsen hoefden niet net als de grote banken te worden gered, hebben veel minder vreemd vermogen gebruikt en zijn vrijwel altijd zó klein dat het geen probleem is als ze failliet gaan. Maar probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand die tijdens een diner de Washingtonse politiek napraat, om maar te zwijgen van de rol die het soepele monetaire beleid van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) in de financiële crisis heeft gespeeld.

Wall Street zal nooit de sympathie van de gewone man krijgen. Het is beter om je gedeisd te houden als je met een dikke portemonnee rondloopt. Dat lijkt precies wat Scaramucci nu beoogt. Uit opgaven van de belastingdienst blijkt dat hij dit jaar tot nu toe alleen een bijdrage heeft geleverd aan de Republikeinen, inclusief een gift van 5.000 dollar aan Free and Strong America. Dat is het politieke actiecomité van de mogelijke Republikeinse presidentskandidaat voor 2012, Mitt Romney.

    • James Pethokoukis