Niet echt een lekker begin

Klaas-Jan Huntelaar stapte deze zomer van AC Milan over naar Schalke 04.

De club staat na vier duels met nul punten laatste in de Duitse competitie.

Scoren als spits van Schalke 04 bij je thuisdebuut tegen aartsrivaal Borussia Dortmund. Mooier kan eigenlijk niet. Toch stapte Klaas-Jan Huntelaar zondag zwaar gedesillusioneerd het veld af. De 27-jarige spits van de Königsblauen wist na de kansloze 3-1 nederlaag even niet waar hij het zoeken moest. „We doen heel simpele dingen fout”, verzuchtte de Nederlands international. „Het staat positioneel niet goed in het veld. De ruimtes tussen de linies zijn veel te groot. Eenvoudige ballen komen niet aan. Laat ik het maar positief benaderen. We kunnen ons nog op heel veel punten verbeteren.”

Schalke 04 staat met nul punten na vier speelronden op de achttiende en laatste plaats in de Bundesliga. De club haalde deze zomer voor 36,9 miljoen euro aan nieuwe spelers en dacht een serieuze gooi te kunnen doen naar de eerste landstitel sinds 1958. Maar al vroeg in het seizoen is het crisis in Gelsenkirchen. ‘Schalke kaputt!’, zo luidt een kop maandagochtend in Bild Zeitung. Trainer Felix Magath spreekt van „zijn moeilijkste dag bij Schalke 04”. Youri Mulder stelt dat hij zijn voormalige club „nog nooit zo slecht heeft zien spelen”. „Ik heb Huntelaar nog aangeraden naar Schalke te gaan. Daar zal hij nu blij mee zijn”, zegt Mulder lachend. „Toch zal het uiteindelijk een goede keus voor hem zijn. Daar ben ik van overtuigd. Ik heb er een fantastische tijd gehad.”

Huntelaar is na grillige periodes bij Europese topclubs als Real Madrid en AC Milan in Duitsland op zoek naar eerherstel. De centrumspits wilde aanvankelijk in Italië blijven strijden voor zijn kansen, maar toen zijn werkgever Zlatan Ibrahimovic naar Milaan haalde wist hij genoeg. Toen Schalke 04 zich een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt voor hem meldde, ging hij overstag. De Duitse club betaalde dertien miljoen euro voor de oud-Ajacied.

Magath – die Huntelaar tijdens zijn presentatie consequent Jan-Klaas noemde – ziet in de spits de afmaker die Schalke 04 nodig heeft. De club geeft aan Huntelaar de voorkeur boven Duits international Lukas Podolski. Magath sprak de verwachting uit dat Huntelaar aan de zijde van zijn oud-ploeggenoot Raul veel doelpunten voor Schalke 04 zal maken. Dat denkt de spits zelf ook. „Ich will so viele Tore wie möglich schiessen”, zei Huntelaar vlak voor zijn debuut tegen Hoffenheim. Anderhalf jaar geleden beloofde hij nog „muchos goles” aan de supporters van Real Madrid.

Huntelaar had in aanloop naar de ontmoeting met Hoffenheim vertrouwen kunnen tanken bij het Nederlands elftal. The Hunter maakte tegen San Marino en Finland vijf treffers en schroefde zijn totaal aan interlanddoelpunten op tot 21. Huntelaar woont nu nog in de Nederlandse Achterhoek, maar is op zoek naar een huis ergens tussen zijn geboortestreek en Gelsenkirchen in.

De oud-Ajacied kent bij Schalke 04 alles behalve een droomstart. Zijn eerste optreden uit tegen Hoffenheim eindigde in een 2-0 nederlaag. Huntelaar kwam niet verder dan een gemiste kopkans. Vier dagen later tegen het Franse Olympique Lyon in de Champions League was het vernieuwde Schalke 04 opnieuw een speelbal van de tegenstander. Tijdens het duel (1-0 nederlaag) kreeg Huntelaar een tik tegen zijn bovenbeen maar hij kon wel spelen tegen Borussia Dortmund. De wedstrijd stond voor de thuisclub in het teken van de revanche en moest de ommekeer worden voor de club uit Gelsenkirchen. Het vertrouwen bij de aanhang was op voorhand echter niet groot. „Schalke 04 mag dan met onder anderen Raul, Huntelaar, Christoph Metzelder, en José Manuel Jurado goed hebben ingekocht, maar kijk ook eens wat ze weg hebben gedaan. Kevin Kurányi was minstens zo goed als Huntelaar. Daarnaast zijn Rafinha, Heiko Westermann, Marcelo Bordon en publiekslieveling Gerald Asamoah vertrokken”, zei Arnoud Kruithof, een Nederlandse Schalke-fan. „Schalke 04 en Huntelaar beginnen dit seizoen allebei op nul.”

Schalke 04 en Huntelaar mochten zondag nog van geluk spreken dat Borussia Dortmund talloze kansen onbenut liet. Een groot deel van de toeschouwers miste de eerste treffer van Huntelaar in het shirt van Schalke 04, die een afgeslagen schot van dichtbij binnen tikte. De supporters hadden het stadion al verlaten nadat Borussia in de tweede helft op een 3-0 voorsprong was gekomen.

„Een doelpunt maken tegen Dortmund is altijd lekker”, zei Huntelaar na afloop. „Maar we hadden punten willen pakken. En dat is niet gelukt.” De spits treedt bij Schalke 04 in de voetsporen van landgenoten als Marco van Hoogdalem, René Eijkelkamp, Niels Oude Kamphuis, Johan de Kock, Youri Mulder en Orlando Engelaar. Mulder scoorde in 1993 bij zijn thuisdebuut tegen Borussia Dortmund ooit het enige doelpunt van de wedstrijd. „Dat was waanzinnig. Ze trokken de kleren van mijn lijf”, zegt Mulder, die in negen seizoenen uitgroeide tot een publiekslieveling auf Schalke.

Huntelaar kijkt slechts vooruit: „Het is heel leuk dat de Nederlanders hier in het verleden zo succesvol zijn geweest, maar daar heb ik weinig aan. Ik heb met het hier en nu te maken.”

    • Koen Greven