Kort nieuws voorpagina

Bij farmaceutisch bedrijf in Weesp 510 banen weg

Weesp, 22 sept. Bij het farmaceutisch bedrijf Abbott in Weesp, het vroegere Solvay, verdwijnen 510 banen. De volledige onderzoeksafdeling wordt opgeheven. De maatregel is onderdeel van een wereldwijde herstructurering van het farmacieconcern. Pagina 13

Advies: toch sneltram in Leiden

Den Haag, 22 sept. Leiden moet meewerken aan de aanleg van de RijnGouwelijn over zijn grondgebied, ook al is de gemeente tegen die sneltram. Dat adviseert een commissie onder leiding van senator Boele Staal. Pagina 2

Staal vrijgesproken voor Wilders-kunst

DEN HAAG, 22 SEPT. De Hoge Raad heeft kunstenaar Jonas Staal definitief vrijgesproken van bedreiging van politicus Geert Wilders. Staal richtte in Rotterdam gedenkplaatsen voor Wilders in met bloemen, kaarsjes, knuffelbeesten en foto’s van de politicus. Pagina 11

Excuus voormalige havendirecteur

Rotterdam, 22 sept. Voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten betreurt het dat mensen en bedrijven geschaad zijn door zijn handelen in het zogeheten havenschandaal. Hij ontkent dat hij als ambtenaar is omgekocht. Pagina 13

Al-Qaeda ontvoert vijf Fransen Niger

PARIS, 22 sept. De Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging Al-Qaeda (AQIM) heeft de verantwoordelijkheid genomen voor de ontvoering van vijf Fransen bij een uraniummijn in de woestijn in het noorden van Niger. Pagina 6

Bank Vaticaan van witwassen verdacht

ROME, 22 sept. De Italiaanse justitie heeft beslag gelegd op 23 miljoen euro van de bank van het Vaticaan en is een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken door de voorzitter van de instelling. Pagina 13

Raad van State: taal niet in Grondwet

Rotterdam, 22 sept. De Raad van State adviseert de regering geen aparte bepaling voor de Nederlandse (en de Friese) taal toe te voegen aan de Grondwet. Pagina 5

Werkende ouders

Amsterdam, 22 sept. Ouders met een drukke baan brengen dagelijks evenveel tijd met hun kinderen door als ouders met een klein baantje of zonder. Pagina 2