Kort nieuws Economie

Orders industrie eurozone lopen sterk terug

Luxemburg, 22 sept. De industrie in de eurozone heeft in juli aanzienlijk minder orders ontvangen dan een maand eerder. In totaal kwamen er 2,4 procent minder nieuwe bestellingen binnen dan in juni, zo maakte statistiekbureau Eurostat vandaag bekend. Daarmee liepen de orders na twee maanden van forse groei sterker terug dan verwacht. In juni lagen de orders nog 2,4 procent hoger dan een maand eerder. In mei namen de bestellingen met ruim 4 procent toe. De Nederlandse industrie ontving in juli 0,6 procent meer orders dan een maand eerder. (ANP)

Huishoudens besteden meer

Den Haag, 22 sept. De Nederlandse huishoudens hebben in juli 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in juli 2009. In juni waren de bestedingen nog 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt. De marginale groei in juli kwam geheel voor rekening van de toegenomen bestedingen aan diensten. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen. (ANP)

Acties dreigen bij Alliance Healthcare

Utrecht, 22 sept. Medewerkers van medicijnverstrekker Alliance Healthcare dreigen in actie te komen. Vakbond CNV Vakmensen geeft het bedrijf tot 1 oktober de tijd in te gaan op de eisen voor de nieuwe cao. Doet het dat niet, dan volgen acties, zei CNV-onderhandelaar Eric Aarts vandaag. De vakbond eist een loonsverhoging van 1,25 procent vanaf 1 juli 2010, de datum waarop de vorige cao afliep. Alliance Healthcare biedt echter 1 procent vanaf 1 oktober. Bij het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Den Bosch heeft, is onlangs fors bezuinigd. Circa 150 mensen verloren hun baan. Ongeveer zevenhonderd mensen vallen onder de cao. De medewerkers van de Kringapotheken, die onderdeel zijn van Alliance Healthcare, vallen niet onder deze cao. (ANP)

Jo Lernout gaat in cassatie

Brussel, 22 sept. De Belgische zakenman Jo Lernout gaat in cassatie tegen zijn veroordeling. Maandag werd Lernout door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee voorwaardelijk, wegens valsheid in geschrifte en het knoeien met bedrijfsresultaten. Dat heeft zijn advocaat gisteren bekendgemaakt. Het Hof van Cassatie behandelt de zaak niet opnieuw, maar kijkt of de wet juist is toegepast en of er vormfouten zijn gemaakt. (ANP)