Kort nieuws Economie

Chinezen bereiden bod op Potash voor

Sydney, 22 sept. Het Chinese chemiebedrijf Sinochem is bezig met de voorbereidingen van een tegenbod op de Canadese producent van meststoffen Potash. Dat schrijft Reuters vandaag op basis van anonieme bronnen. De Brits-Australische mijnbouwer BHP Billiton deed in augustus een vijandig bod op Potash van 130 dollar per aandeel. BHP waardeert Potash daarmee op 39 miljard dollar (29 miljard euro). Het bestuur van Potash noemde het bod te laag. Het staatsbedrijf Sinochem heeft volgens Reuters Deutsche Bank en Citigroup ingehuurd om mogelijkheden te onderzoeken om met het bod van BHP Billition te concurreren. (ANP)

Topman HSBC dreigt op te stappen

Londen, 22 sept. Michael Geoghegan, bestuursvoorzitter van de Britse bank HSBC, dreigt op te stappen als hij geen president-commissaris wordt. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. De strijd binnen de bank om de functie wordt heviger. Geoghegan zou vorige week tijdens een vergadering kwaad zijn geworden toen werd gesuggereerd dat de functie mogelijk naar iemand anders gaat. Eerder werd bekend dat de president-commissaris van HSBC, Stephen Green, de nieuwe minister van Handel wordt. HSBC is de grootste bank in Europa. (ANP)

Daimler aast op industriële tak Fiat

Frankfurt, 22 sept. Het Duitse autoconcern Daimler wil de industriële tak van Fiat overnemen wanneer het onderdeel in januari naar de beurs gaat. De Duitsers zouden afgelopen zomer 9 miljard euro hebben geboden, maar Fiat wilde minimaal 10,5 miljard. De deal werd toen afgeblazen, meldde de krant La Repubblica vandaag. Fiat wil zijn autodivisie loskoppelen van de industriële tak, die vrachtwagens en zware industriële machines bouwt. (ANP)