Kort nieuws Buitenland

Meerderheid van vrouwen in het Zwitserse kabinet

Genève, 22 sept. Het Zwitserse parlement heeft vanochtend de sociaal-democrate Simonetta Sommaruga (50) verkozen in de Bondsraad, het Zwitsers kabinet. Daarmee telt dit nu vier vrouwen op zeven ministers, een primeur voor een Europees land.

In Zwitserland zijn het de leden van de Bondsvergadering (het Zwitserse parlement dat bestaat uit de Nationale Raad en de Kantonsraad) die de Bondsraad kiezen. De historische stemming in het parlement in Bern werd vanochtend live uitgezonden op Zwitserse televisiezenders. De meerderheid aan vrouwen in het kabinet is van grote symbolische betekenis, omdat Zwitserland een van de laatste Europese landen was waar het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Dat gebeurde pas in 1971. (AFP)

Aanslag parade in Iran eist tien levens

Teheran, 22 sept. Bij een bomexplosie tussen een menigte in de Iraanse stad Mahabad die naar een militaire parade stond te kijken, zijn vandaag volgens de Iraanse media tien doden en 57 gewonden gevallen. Volgens een regeringsfunctionaris was de aanslag in Mahabad, in het noordwesten dichtbij Irak en Turkije, het werk van „contrarevolutionairen”. Dat is een verwijzing naar PJAK, de Iraanse vleugel van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij. Het Iraanse leger vecht al jaren tegen Koerdische separatisten. (AP)

Druk op Israël over nederzettingen

New York, 22 sept. Het Kwartet van vredesbemiddelaars in het Midden-Oosten heeft gisteren een beroep op Israël gedaan de beperkte en tijdelijke bevriezing van de bouw in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te verlengen. De bevriezing loopt 26 september af en de Palestijnse Autoriteit heeft aangekondigd weg te lopen uit de lopende vredesonderhandelingen met Israël als ze niet wordt verlengd. Van het Kwartet maken de VS, de EU, Rusland en de VN deel uit. Israël houdt vol dat het de bouw overal zal hervatten. (Reuters)

Protest in Kairo tegen erfopvolging

Kairo, 22 sept. De Egyptische politie heeft gisteren in Kairo met de wapenstok een betoging uiteengedreven van zo’n honderd mensen die protesteerden tegen vermeende plannen van president Mubarak de macht over te dragen aan zijn zoon Gamal. Mubarak zelf heeft zulke plannen altijd ontkend, maar na gezondheidsproblemen van de 82-jarige president zijn de geruchten over erfopvolging sterker geworden. Het protest, georganiseerd door een reeks kleine oppositiegroepen, was tevens bedoeld als oproep aan de Egyptenaren de parlementsverkiezingen in november te boycotten. (Reuters, AFP)

Strafhof wil actie om geweld Kenia

Den Haag, 22 sept. Nog dit jaar zal hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof zaken aanbrengen tegen vier tot zes hoofdverdachten van het verkiezingsgeweld in Kenia, begin 2008. Destijds vielen zeker duizend doden en moesten 600.000 Kenianen vluchten. Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die de partijen tot politieke samenwerking wist te brengen, heeft Ocampo twintig namen van mogelijke verdachten gegeven. Kenia heeft het hof zelf gevraagd het geweld te onderzoeken. Vorige maand werkte de regering het hof echter tegen door de Soedanese president Bashir, die bij het Strafhof is aangeklaagd voor genocide in Darfur, niet te arresteren bij een bezoek aan Nairobi. (AP)

Tweede geval van misbruik in Spanje

Madrid, 22 sept. In Spanje is een tweede geval van kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk aan het licht gekomen. Het kantoor van de aartsbisschop van Valencia maakte gisteren bekend dat een niet nader aangeduide priester van zijn pastorale taken is ontheven in verband met misbruik van minderjarigen. De man was tevens werkzaam aan de katholieke universiteit van San Vicente Martir in Valencia. Het bisdom heeft aangifte van de daden van de man bij de politie gedaan. Tot dusverre was er slechts één ander geval van misbruik in de openbaarheid gekomen, eveneens in het oosten van het land. (Reuters)