Kort nieuws Binnenland

Justitie laat verdachte terrorist Schiphol weer vrij

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 sept. Justitie heeft een Britse man die werd verdacht van terrorisme, weer vrijgelaten. Onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat de man betrokken is bij een terroristische organisatie. De man, van Somalische afkomst, was onderweg van Liverpool naar Oeganda. Hij werd afgelopen zondag op Schiphol gearresteerd, na een tip van de Britse autoriteiten. Volgens de Britten waren er aanwijzingen dat de man zich wilde aansluiten bij een jihadistische rebellenbeweging in Somalië. De informatie was afkomstig „uit de directe omgeving van de man”, zo meldde justitie. Verder onderzoek leverde geen bevestiging op voor de verdenking.

Gooier Gouden Koets nog vast

Den Haag, 22 sept. Een 29-jarige man uit Winterswijk die gisteren een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, zit nog vast. Dat heeft de politie vandaag laten weten. De verdachte, die een psychiatrisch verleden heeft en bij zijn arrestatie verward overkwam, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek loopt nog. De politie gaat uit van een eenmansactie. De schade aan de Gouden Koets is niet groot. De koningin kon haar rijtoer zonder vertraging voortzetten. (ANP)

Meisjes vermist uit Veendam en R’dam

Rotterdam,22 sept. De politie is op zoek naar twee vijftienjarige meisjes uit Veendam. Het tweetal wordt sinds zaterdag vermist, zo bevestigde de politie in Groningen vandaag. De meisjes werden zaterdag aan het begin van de avond door bekenden afgezet bij het station in Leeuwarden. Daarna is niets meer van ze vernomen. De politie Rotterdam-Rijnmond verspreidde een Amber Alert waarin werd opgeroepen uit te kijken naar een 7-jarig meisje uit Rotterdam. Zij kwam gisteren niet thuis uit school. De politie verrichte vijf huiszoekingen, waarbij een verdachte werd gearresteerd. Ze sluit niet uit dat de vermissing in de relationele sfeer ligt. Het Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem bij kindervermissingen. (ANP)

Beatrix in oktober naar EU in Brussel

Brussel, 22 sept. Koningin Beatrix bezoekt op 26 oktober de Europese Commissie in Brussel. Ze zal er worden ontvangen door Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Ook spreekt ze de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy. Aansluitend verricht de koningin de officiële opening van het nieuwe gebouw voor de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie in Brussel. Het gebouw, dichtbij het hoofdkwartier van de Europese Commissie, zal ook de Nederlandse ambassade in België huisvesten. (ANP)

Ziekenhuis stopt maagverkleining

Emmen, 22 sept. Het Scheper Ziekenhuis Emmen stopt definitief met maagverkleiningsoperaties. Het ziekenhuis heeft een brief gestuurd aan circa tweeduizend patiënten die op de wachtlijst staan of nazorg krijgen in verband met een maagband- of maagverkleiningsoperatie. Het ziekenhuis schortte de operaties vorig jaar op na zeven sterfgevallen van patiënten die door chirurg Nick R. aan hun maag waren geopereerd. Uit onderzoek bleek dat de chirurg tijdens de operaties fouten had gemaakt. Ook de nazorg ging niet goed. R. is inmiddels ontslagen. Het Openbaar Ministerie is een strafonderzoek naar hem begonnen. (ANP)

Jezustekst mag ook in het rood niet

Hoornaar, 22 sept. De tekst ‘Jezus redt’ op het dak van een boerderij langs de A15, moet ondanks een verfbeurt verwijderd worden. Evangelist Joop van Ooijen schilderde de witte tekst onder druk van een dwangsom rood en oranje, maar ook daarmee kan gemeente Giessenlanden (Zuid-Holland) niet leven. Zowel de gemeente als de heer Van Ooijen zijn verplicht zich te houden aan de uitspraak van de Raad van State half juli, aldus wethouder Jan de Groot (VVD). Het college vindt dat de tekst op het dak niet in het landschap past. (ANP)

R’dams geld voor elektrische auto

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 sept. Rotterdammers met een elektrische auto krijgen een vergoeding van de gemeente voor een oplaadpunt op eigen terrein plus een eenmalige vergoeding voor het jaarlijkse groene stroomverbruik van die auto, zo heeft wethouder Van Huffelen vandaag bekend gemaakt.