Jambi wil maagdentest

Meisjes die geen maagd meer zijn, mogen straks niet meer naar school. Dat wil een groep raadsleden in de Indonesische provincie Jambi, op het eiland Sumatra. Voordat een meisje zich inschrijft voor de middelbare school, zou ze eerst een maagdelijkheidstest moeten afleggen. Zo willen de raadsleden het ‘probleem’ van vrije seks onder jongeren de kop in drukken. „Met deze maatregel hopen wij een cultuur van schaamte te creëren onder de studenten, zodat ze te bang zijn om zich bezig te houden met deze daad, die verboden is door onze godsdienst”, zei raadslid Bambang Susatyo tegen het blad Tempo.

Voorstanders willen dat de regel wordt vastgelegd in een provinciale wet. De lokale voorzitter van de Raad van Moslimgeestelijken heeft al laten weten dat hij de maatregel steunt, zodat de „moraliteit van onze jongeren kan worden beschermd”.

Tegenstanders zeggen dat de maatregel onwettig is en de privacy van de leerlingen schendt. Bovendien gaat het in tegen het streven kinderen twaalf jaar onderwijs te laten volgen. „Als we het fenomeen van de vrije seks willen aanpakken, kunnen we beter het karakter van de kinderen sterker maken via de ouders of via religieus studiemateriaal”, aldus het hoofd van de onderwijsdienst van Jambi tegen Tempo.