Internationaal kort

Verwaarlozing in Bulgaarse opvang: 238 kinderen dood

Sofia. In staatstehuizen in Bulgarije zijn de afgelopen tien jaar zeker 238 gehandicapte kinderen gestorven wegens nalatigheid. Nog eens tientallen andere gehandicapte kinderen zijn ernstig mishandeld of seksueel misbruikt. Dat meldt de Bulgaarse afdeling van mensenrechtenorganisatie Helsinki Group in een rapport. Volgens de Helsinki Group zijn 31 kinderen gestorven van de honger, 84 anderen overleden als gevolg van fysieke uitputting. De organisatie heeft vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen de Bulgaarse staat wegens het niet onderzoeken van beschuldigingen van misbruik in staatstehuizen door verzorgers. Onder zware publieke druk stemde de overheid in met een onderzoek. De resultaten daarvan zijn onduidelijk. (AP)

Helikopter crasht in Afghanistan: 9 doden

Kabul. In de Afghaanse provincie Zabul zijn gisteren negen militairen van de NAVO-missie ISAF omgekomen toen de helikopter waarin zij zaten neerstortte. Twee andere militairen, onder wie een Afghaan, en een Amerikaanse burger raakten gewond. De oorzaak is onbekend. De Talibaan hebben verklaard dat zij het toestel hebben neergeschoten, ISAF zegt dat er geen meldingen zijn geweest van geweld door rebellen in het gebied. De nationaliteiten van de militairen zijn niet bekendgemaakt. In de meeste gevallen storten helikopters in Afghanistan neer door slecht weer of technische mankementen, een enkele wordt neergeschoten. (AP)

Strijd in Jemen tussen leger en Al-Qaeda

Sana’a. Meer dan 10.000 burgers zijn uit het Zuid-Jemenitische stadje Al-Hota en omgeving gevlucht wegens zware gevechten tussen regeringstroepen en strijders van de regionale Al-Qaeda-organisatie. Dat heeft de Rode Halve Maan gemeld, de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis. Bij de gevechten, die zondag begonnen, zijn volgens zegslieden tot dusverre drie militanten en twee militairen gedood. Volgens de lokale politie heeft het leger met tanks en pantservoertuigen Al-Hota bezet na het stadje twee dagen te hebben beschoten om de militanten te verdrijven. Al-Hota ligt in de provincie Shabwa waar de sunnitische extremisten zich het laatste anderhalf jaar aanzienlijk hebben versterkt. (AP, Reuters)

Paraguay: militaire top weer vervangen

Asunción. De president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft zijn stafchef en de hoofden van de landmacht, luchtmacht en marine ontslagen. Het is de derde keer sinds zijn aantreden in 2008 dat Lugo de top van de strijdkrachten vervangt. In november 2009 ontsloeg de oud-bisschop, de eerste linkse president na de dictatuur (1954-1989), de militaire leiding wegens geruchten van een staatsgreep. Nu bleef een officiële verklaring uit. Lugo zei een paar dagen geleden wel dat „bepaalde kleine groepen militairen” door de oppositie gebruikt zou kunnen worden. De oppositie probeert Lugo, die lijdt aan kanker, al enige tijd af te zetten. (AFP)

Bahrein verhardt acties tegen shi’ieten

Manama. De confrontatie tussen de sunnitische elite in de Arabische Golfstaat Bahrein en shi’itische oppositie-activisten is geëscaleerd met het regeringsbesluit een machtige shi’itische geestelijke zijn staatsburgerschap te ontnemen. Bahrein is een kleine eilandstaat, maar als thuishaven van de Amerikaanse Vijfde Vloot heeft het grotere betekenis. Onrust onder shi’ieten wordt met bezorgdheid gevolgd in andere Arabische Golfstaten die altijd inmenging door de shi’itische overbuur Iran vrezen. De maatregel tegen ayatollah Hussein al-Najati, vertegenwoordiger in Bahrein van de machtige Iraakse groot-ayatollah Ali Sistani, komt voor de parlementsverkiezingen van volgende maand. Bahrein is de enige Arabische Golfstaat met een shi’itische meerderheid (70 procent van de bevolking). De shi’ieten zijn er over het algemeen sociaal en economisch veel slechter aan toe dan de sunnitische bestuurders en hun achterban. (AP)