Homobeleid in leger VS blijft

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren tegen de afschaffing van het zogenoemde don’t ask, don’t tell-beleid voor homoseksuele militairen gestemd. Dit is een tegenslag voor de Amerikaanse president Barack Obama, die een einde wil maken aan het beleid.

Volgens het don’t ask, don’t tell-principe, in 1993 ingesteld onder oud-president Bill Clinton, worden homoseksuele militairen die voor hun geaardheid uitkomen ontslagen. Anderzijds mogen hun superieuren er niet naar vragen zonder duidelijke aanwijzingen. Sinds de invoering van het beleid zijn ongeveer 13.500 homoseksuele militairen ontslagen.

Bij de stemming waren 56 senatoren voor en 43 tegen de afschaffing. De Democraten hadden zestig van de honderd stemmen nodig om hun wetsvoorstel aangenomen te krijgen. Om steun van gematigde Republikeinen te winnen, behelsde de wet tevens 726 miljard dollar (553 miljard euro) aan defensie-uitgaven.

Voorafgaand aan de stemming werd gedacht dat de Republikeinse senator Susan Collins de beslissende, zestigste stem zou hebben. Collins stemde uiteindelijk tegen, omdat de Republikeinen van de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid slechts één amendement mochten indienen.

Twee Democraten stemden net als de Republikeinen tegen. Ook Reid stemde tegen om procedurele redenen: door met de meerderheid van de Senaat mee te stemmen, mag hij het wetsvoorstel later nogmaals ter stemming brengen. De kans dat de Senaat na de Congresverkiezingen in november voor stemt, is echter klein. Volgens peilingen zullen de Democraten in het Congres veel zetels aan de Republikeinen verliezen. (AP)