Hoge Raad spreekt Staal vrij

De Hoge Raad heeft kunstenaar Jonas Staal gisteren definitief vrijgesproken van bedreiging van PVV-leider Geert Wilders.

De Hoge Raad achtte niet bewezen dat Staal Wilders wilde bedreigen toen hij in 2005 op een aantal plaatsen in Den Haag en Rotterdam ruim twintig bermmonumenten had opgericht met bloemen, kaarsjes, knuffelbeesten en foto’s van de politicus. Staal beschouwde die actie als een kunstwerk dat oproept tot debat over de vraag hoe tegenwoordig politiek wordt bedreven.

Jonas Staal was twee keer eerder vrijgesproken: in 2007 bij de rechtbank Rotterdam en in 2008 bij het Gerechtshof in Den Haag. Tegen beide uitspraken was het Openbaar Ministerie in beroep gegaan, op grond van een aangifte van Wilders wegens bedreiging. De vrijspraak door het Hof is nu definitief geworden.

In een reactie zegt Jonas Staal: „Vrijspraak is nooit mijn doel geweest. De meerwaarde van mijn project lag in de confrontatie tussen kunst, politiek en recht, waarbij ik de kunst niet ondergeschikt aan de twee andere heb willen maken”.

Vrijdag in het Cultureel Supplement: Iedereen kunstenaar, iedereen politicus – voor een nieuw activisme in de kunsten.