Hardwerkende ouder even druk met kids

Ouders met een veeleisende baan brengen dagelijks evenveel uren met hun kinderen door als ouders die een klein baantje hebben of die niet werken.

De kwaliteit van die tijd (quality time in de Verenigde Staten) is alleen niet zo groot, vinden de ouders zelf. Zo zitten ze tijdens het puzzelen met de kinderen op hun blackberry te kijken en worden ze tijdens het voorlezen gebeld door het werk.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek waar socioloog Anne Roeters vrijdag op promoveert in Utrecht. Duizend gezinnen, bestaande uit tweeverdieners en kinderen, beantwoordden vragen over alle tijd die ze besteden aan werk, de kinderen, huishoudelijke taken, elkaar en zichzelf. Die uitkomsten heeft Roeters vergeleken met studies naar tijdsbesteding van andere ouders.

Vooral tijd om zelf te ontspannen ontbreekt, omdat ouders met een drukke baan niet willen beknibbelen op de tijd met de kinderen. „Er zitten maar 24 uur in een dag, dus voldoende tijd nemen voor je kinderen en je werk gaat ten koste van jezelf.” Wat er bij inschiet? Slaap, ontspanning en reflectie.

Morgen komen vijftig psychologen, loopbaancoaches en personeelsmanagers bijeen in Amsterdam om het thema te bespreken waar hun cliënten onder lijden: de combinatie van ambities, werk en de zorg voor kinderen. Vaders lijden eronder, maar moeders nog meer. Het congres heet ‘Samen uit, samen thuis’ en moet adviezen opleveren voor werkende ouders.

    • Frederiek Weeda