'Grote overeenkomsten Organon'

Opnieuw sluit een buitenlands bedrijf een Nederlandse onderzoeksafdeling. Veel hoop hebben de werknemers niet.

„Wij zijn de volgende die naar het schavot gaan”, klonk op 8 juli van dit jaar in het laboratorium van medicijnfabriek Abbott, het vroegere Solvay, in Weesp. De verzuchting was een reactie op het bericht dat farmaciebedrijf MSD in Oss, voorheen Organon, bijna de helft van de 4.500 banen schrapt. De onderzoeksafdeling die zich bezighoudt met anticonceptie en vruchtbaarheidsbehandelingen – en waar ruim duizend mensen werken – wordt gesloten.

Gisteren maakte de Amerikaanse farmaciegigant Abbott bekend dat de volledige onderzoeksafdeling in Weesp wordt opgeheven, 510 mensen verliezen daardoor hun baan. Het bedrijf ontwikkelt in Weesp onder meer vaccins, bijvoorbeeld tegen de Mexicaanse griep. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar medicijnen voor hart- en vaatziekten en worden producten ontwikkeld tegen alzheimer, schizofrenie en de ziekte van Parkinson. Vier jaar geleden opende Solvay een fabriek waarmee de toenmalige minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid een contract afsloot voor de productie van 16 miljoen vaccins voor het geval er een wereldwijde griepepidemie zou uitbreken. Die fabriek wordt nu ook gesloten. In Weesp, en bij een vestiging in Olst, blijven de productieafdelingen wel bestaan. Het gaat daarbij om productie van vaccins uit kweek op eieren, een specialiteit van Solvay.

De aangekondigde reorganisatie bij Solvay toont grote overeenkomsten met Organon. Solvay is – evenals Organon – overgenomen door een Amerikaanse farmaciegigant. Organon door Merck (de eigenaar van MSD), Solvay door Abbott. Om het onderzoek naar nieuwe medicijnen efficiënter te organiseren kondigden beide bedrijven aan dat de laboratoria in verschillende landen worden samengevoegd of opgeheven. Bij Abbott werken wereldwijd 90.000 mensen, 3.000 mensen verliezen door de aangekondigde reorganisatie hun baan, waarvan 510 in Nederland.

„Toen we vorig jaar werden overgenomen door Abbott waren we in eerste instantie erg opgelucht”, zegt Jan-Paul van de Velde lid van de ondernemingsraad. „Abbott is een echte medicijnfabrikant en Solvay heeft ook nog een grote chemie- en plasticafdeling.” Maar al snel kwamen er binnen het bedrijf de geruchten dat het laboratorium in Weesp zou worden gesloten.

De ondernemingsraad van Solvay stuurde afgelopen zomer naar aanleiding van het massaontslag in Oss een brandbrief naar demissionair Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) en de Tweede Kamer. De werknemers uiten hun zorg over het verlies aan hoogwaardige farmaceutische kennis in Nederland. De Tweede Kamer onderbrak het reces en debatteerde over het verdwijnen van duizenden banen bij Organon. Minister Van der Hoeven probeerde de Kamer te overtuigen dat het kabinet echt alles had gedaan om het Organon-laboratorium voor Nederland te behouden. Volgens haar had het besluit van Merck om de vestiging in Oss te sluiten „nauwelijks” te maken met het Nederlandse industrie- en technologiebeleid. Het is volgens de minister „een bedrijfseconomische en strategische beslissing”.

Van der Hoeven is op dit moment voor een tweedaags bezoek in de Verenigde Staten. Zij praat ondermeer met Richard Clark, topman van het farmacieconcern Merck. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken gaat Van der Hoeven „alles op alles” zetten om de innovatie van MSD voor Nederland te behouden.

Het plan van om bijna de helft van de 4.500 banen bij MSD te schrappen is namelijk opgeschort tot 31 december. Dit gebeurde onder druk van een rechtszaak die was aangespannen door de ondernemingsraad. De ondernemingsraad van Organon vindt dat Merck hen onvoldoende heeft geïnformeerd over de saneringsplannen. Tot het eind van het jaar hebben de partijen de mogelijkheid om alternatieven onderzoeken.

De ondernemingsraad van Abbott stapt vooralsnog niet naar de rechter zegt Jan-Paul van de Velde. „Mijn indruk is dat we alle benodigde informatie hebben, hoewel we nog wel veel vragen hebben.” En, zo voegt hij met een lichte zucht eraan toe „onze Raad van Commissarissen heeft al toestemming gegeven voor de plannen”. De raad van commissarissen van MSD-Organon wees de plannen van de hand en zoekt samen met de ondernemingsraad naar alternatieven.

    • Cees Banning