Filmquiz vol vrolijk gooi- en smijtwerk

Het Nederlands Film Festival in Utrecht begint voor de kijker thuis inmiddels traditiegetrouw met De Avond van de Grote Filmquiz op tv. In een caféachtige setting in het Amsterdamse Werkteater test presentator Matthijs van Nieuwkerk nu al voor het vijfde jaar Nederlandse filmacteurs op hun filmkennis en op hun instant-acteervermogen. De acteurteams van vanavond zijn de Toren C-actrices Margôt Ros en Maike Meijer, Daniël Boissevain en Thomas Acda, en Johnny de Mol met Frank Lammers, die op het laatste moment de hoogzwangere Georgina Verbaan verving.

Improvisaties vormen de hoogtepunten van de quiz, of het nu de onvoorbereide animatie-inspreekopdracht is, of het filmscène naspelen. Het lijkt wel of van de aankleding daarvan ieder jaar meer werk wordt gemaakt. Zo moeten beide Toren C-dames vanavond voortborduren op de scène van de parende slakken uit de Franse film Microcosmos, compleet uitgedost in slakkenpakken. Hilarisch is de improvisatie van Acda als André Hazes en Boissevain als Herman Brood: hij moet Dré overhalen om mee te doen aan een knakworstencommercial, in de geest van de documentaire Zij gelooft in mij. De Mol en Lammers nemen de filmscène uit A Fish Called Wanda onder handen, waarin John Cleese (De Mol) zich uitkleedt om Jamie Lee Curtis ( Lammers) te verleiden.

De hele quiz heeft een vrolijk, om niet te zeggen boertig karakter en eindigt in feestelijk gooi- en smijtwerk. Maar voor dit slapstick-einde bereikt is, zijn ook de lezers van deze krant nog aan de beurt geweest. Zij dragen ieder jaar bij aan de filmquizvreugde, door hun voorkeur kenbaar te maken.

Dit keer was de vraag wat hun favoriete feelgood-movie is. Welke film het publiek het gelukkigste gevoel bezorgt, mag ik natuurlijk niet verklappen, maar de keuze is verrassend… beschaafd.

De Avond van de Grote Filmquiz. Vanavond, Ned. 3, 20.25 - 21.50u.

    • Paul Steenhuis