Executie zwakbegaafde vrouw in Virginia

De Amerikaanse staat Virginia zal morgen voor het eerst in bijna honderd jaar een vrouw executeren, die tevens mogelijk zwakbegaafd is. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren een laatste verzoek om van haar executie af te zien afgewezen. De gouverneur van Virginia had afgelopen vrijdag al clementie geweigerd.

Teresa Lewis (41) is ter dood veroordeeld wegens het beramen van de moord op haar man en diens zoon in 2002. Ze zou 250.000 dollar (191.000 euro) van hun levensverzekering hebben willen opstrijken. Lewis bood twee mannen geld, haar eigen lichaam en dat van haar 16-jarige dochter aan als ze de moord zouden uitvoeren. In 2003 bekende ze schuld.

Uit onderzoeken is gebleken dat Lewis’ IQ net boven de 70 is, de juridische grens om iemand ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Volgens psychologen is ze zwakbegaafd en heeft ze een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Haar advocaten hebben vergeefs geprobeerd het vonnis aan te vechten. Zij zeggen dat Lewis een dergelijk moordcomplot nooit beraamd zou kunnen hebben. Eén van de twee daders, die beiden tot levenslang zijn veroordeeld, heeft in een brief geschreven dat niet Lewis, maar hij het brein achter het plan was. In 2006 pleegde hij zelfmoord in de gevangenis.

Het Hooggerechtshof lichtte de afwijzing van het clementieverzoek gisteren niet toe. Twee van de negen opperrechters stemden wel voor afstel van de executie.

In Virginia werd in 1912 voor het laatst een vrouw geëxecuteerd, op de elektrische stoel. In Texas is in 2005 voor het laatst een vrouw in de VS ter dood gebracht. Lewis zal morgen een dodelijke injectie krijgen. (AP)