Econoom Summers verlaat Witte Huis

De economische topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Larry Summers (55), zal eind dit jaar stoppen. De hoogleraar economie keert terug naar de Harvard-universiteit, heeft Obama gisteren bevestigd.

Summers is de derde economische adviseur die in korte tijd het Witte Huis verlaat. Peter Orszag (begrotingsdirecteur) en Christina Romer (ook topadviseur) gingen hem voor. Zij speelden een belangrijke rol bij de crisismaatregelen van de president.

De verwachting is dat Obama nu meer de polarisatie zal zoeken met de top van het bedrijfsleven en Wall Street. Anders dan Summers vinden zijn politieke adviseurs al langer dat de president populistischer moet spreken over de economie en de werkloosheid.

Net als het verwachte vertrek van Obama’s stafchef Rahm Emanuel tekent het afscheid het nieuwe tijdperk in Washington. Volgens peilingen heroveren de Republikeinen bij de Congresverkiezingen in november de macht in het Congres. De tijd van Obama’s grote projecten is dan voorbij.

De Senaat stemde gisteren tegen een van die grote projecten, de afschaffing van het don’t ask, don’t tell-beleid binnen de strijdkrachten. Voor homoseksuele militairen blijft ontslag volgen als ze voor hun geaardheid uitkomen.

Leegloop Witte Huis: pagina 7

    • Tom-Jan Meeus