Economie kort

Scholten heeft spijt van aangericht leed in omkopingszaak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Voormalig directeur Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf heeft gisteren spijt betuigd voor „het verdriet en de schade” die hij heeft berokkend in de vermeende omkopingszaak. Dat zei hij in zijn laatste woord voor de rechtbank Rotterdam bij de behandeling van zijn strafzaak. Scholten wordt ervan verdacht voor ruim 1,2 miljoen euro smeergeld te hebben aangenomen van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, in ruil voor garanties voor bankleningen aan zijn wankele RDM-concern. Justitie eiste vorige week drie jaar celstraf. Gisteren stelde Scholtens advocaat in zijn pleidooi dat het OM geen harde bewijzen van omkoping heeft, maar slechts „vermoedens en drogredeneringen”. Scholten herhaalde dat hij „geen omgekochte ambtenaar is”.

Later met pensioen maakt depressief

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Mensen die later met pensioen gaan zijn eerder depressief. Vooral als collega’s die een jaar eerder zijn geboren nog wel onder een genereuze regeling voor vervroegd pensioen vallen. Dat blijkt uit het proefschrift van arbeidsmarktonderzoeker Raymond Montizaan van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek richtte zich op ambtenaren wier prepensioenregeling in 2006 onverwacht werd versoberd, in een poging langer doorwerken te stimuleren. De pechvogels, geboren in 1950 of daarna, kregen minder loon aangevuld bij vervroegd pensioen dan hun collega’s uit 1949 of eerder. In de jaren na de overgang had 3,5 procent van de ambtenaren uit de oude regeling last van depressiviteit, in de groep met het versoberde pensioen liep dat op tot 5 procent.

Grote Duitse bank wil kleine Duitse bank

Door een onzer redacteuren

Berlijn. De grootste bank van Duitsland, Deutsche Bank, wil de kleinere Postbank overnemen en biedt daarvoor 25 euro per aandeel. Dat is gisteren in Frankfurt bekendgemaakt. Voor de overname plant Deutsche Bank een kapitaalsverhoging van ongeveer 10,2 miljard euro. Nu al is Deutsche Bank met bijna 30 procent grootaandeelhouder in de Postbank, die voortkomt uit de in de jaren 80 geprivatiseerde Deutsche Bundespost. De Postbank heeft een wijdvertakt kantorennet en is populair bij de gewone Duitser. Het balanskapitaal van 227 miljard euro is naar huidige maatstaf aan de lage kant, maar de Postbank is „geen ongezond bedrijf”, zoals een bankexpert het uitdrukt. „Ze zijn redelijk goed uit de kredietcrisis gekomen. In landen als Griekenland hebben ze daarentegen veel geld uitstaan.”