Catalanen houden toch van stierenfeest

correbous_560x280
Nadat het Catalaanse parlement deze zomer het stierengevecht in de ban deed, besloot het vandaag om een ander type stierenfeest in de regio juist een beschermde status te gunnen. Het gaat om de correbous: dorpsfeesten waarbij stieren aan touwen door de straten worden gejaagd of in een geïmproviseerde arena worden geplaagd door dorpelingen. De stier overleeft het gebeuren, wat een belangrijk verschil is met het klassieke stierengevecht (corrida) met dodelijke afloop.

Bij dierenactivisten zijn de feesten niettemin omstreden. Zij hebben vooral kritiek op de variant waarbij de dieren brandende fakkels op hun hoorns gebonden krijgen (bous embolat). En die waarbij de stier de zee in wordt gejaagd (bous a la mar). De feesten zijn vooral populair in het gebied rond de Ebro-delta, in de zuidpunt van Catalonië.

Nadat de dierenactivisten dit jaar in Catalonië via een wetgevend burgerinitiatief met succes een verbod op de corridas wisten af te dwingen, maakten ze er geen geheim van dat de correbous hun volgende doelwit vormden. De parlementariërs staken hier vandaag een stokje voor. Met overgrote meerderheid stemden ze voor een voorstel om de correbous ‘te pantseren’ tegen een mogelijk verbod.

Dierenactivisten toonden zich uiteraard ontstemd. Al zij zagen ook lichtpuntjes. In het aangenomen voorstel worden de correbous beter gereguleerd. Dit biedt, hopen de activisten, aanknopingspunten om klachten in te dienen bij overtreding van die regels.

Maar ook voorstanders van het stierengevecht hadden wat te klagen. In juli stelden zij dat hun geliefde corrida in Catalonië bovenal verboden werd omdat ze geldt als Spanje’s ‘nationale feest’. De nationalistische Catalaanse politiek zou zich via het verbod willen afzetten tegen Madrid. De aficionados spraken vandaag over een uitruil: sommige parlementariërs zouen afgelopen juli alleen maar hebben ingestemd met het verbod op de corridas, omdat ze de verzekering hadden dat de correbous - als typisch Catalaanse traditie -vervolgens bescherming zouden krijgen.

Dit voorjaar woonde ik in de Ebro-delta tweemaal een correbous-feest bij. Ik maakte er eerst dit verhaal voor de papieren krant (alleen voor abonnees). Enkele weken later werkte ik mee aan deze reportage voor NCRV Netwerk.

    • Merijn de Waal