Beleggers vertrouwen Ierland toch

An art installation of Monopoly houses and hotels by Irish contemporary artist Fergal McCarthy floats on the river Liffey in Dublin September 21, 2010. The installation is designed to highlight the troubled housing market in Ireland. REUTERS/Cathal McNaughton (IRELAND - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS BUSINESS) REUTERS

Ondanks de hoge begrotingstekorten en staatsschulden van Ierland, Portugal en Spanje hebben beleggers nog voldoende vertrouwen in de landen om er staatspapier van te kopen. Dat bleek bij een serie uitgiftes. Portugal verkocht vandaag 750 miljoen euro aan obligaties met een looptijd van tien jaar. Ierland zette gisteren voor 1,5 miljard euro staatsobligaties in de markt, Spanje 7 miljard euro. Voor de Spaanse obligaties was de vraag groter dan het aanbod.

In Ierland verscheen vorige week een rapport van Barclays Capital dat concludeerde dat Dublin weliswaar niet onmiddellijke hulp van het IMF of het Europese Stabiliteitsfonds nodig heeft, maar daarvoor in de toekomst wel zou moeten aankloppen.

In reactie op de onrust over de Portugese overheidsfinanciën liet de regering in Lissabon doorschemeren aanvullende bezuinigingsmaatregelen voor te bereiden. Drie oud-ministers twijfelen openlijk of Portugal orde op zaken kan stellen zonder steun van het IMF.