Amandel. Amandel

De herfst is nog niet eens begonnen, maar het Sinterklaas-marsepein ligt alweer een paar weken in de supermarktschappen. Mijn echtgenoot vindt dat fijn want die heeft iets met die zoete aardappeltjes. Ik zou daar natuurlijk nare opmerkingen over kunnen maken, maar we hebben allemaal onze heimelijke, genante genoegens. Mij kun je bijvoorbeeld niet alleen laten met een zak ordinaire musketkransen.

Sinds ik echte, handgemaakte Portugese marsepein heb gegeten haal ik mijn neus op voor de geverfde varkentjes en wortels die hier in Nederland voor marsepein doorgaan. De ouders van een ex-geliefde woonden in de Alentejo. Als hij bij ze op bezoek was geweest nam hij altijd een doos pastelkleurige, met poedersuiker bestoven amandelhompjes van de plaatselijke banketbakker voor me mee. Zo ongehoord lekker. Ik droom er nog weleens over.

Toen het me als kind eindelijk was gelukt om een ongepelde amandel – hij zag eruit als een soort perzikpit – open te kraken vond ik de noot vies en bitter. De liefde is pas op latere leeftijd gekomen. Inmiddels is de hartstocht zo groot dat ik, als ik het woord amandel hoor, acuut begin te watertanden. Amandel. Amandel. Amandelkoekjes. Amandelcake. Lees ik ergens het woord amandeltaart dan krijg ik slappe knieën en ga ik direct de oven aanzetten. In het geweldige kookboek van Casa Moro staat een bijzonder recept voor een Spaanse amandeltaart met olijfolie. En er zijn nog veel meer lekkere en interessante recepten voor amandelgebak te vinden. Uit een aantal daarvan stelde ik onderstaande, persoonlijke favoriet samen.

130 gram zachte roomboter

125 gram bloem

125 gram griesmeel

zout

100 gram gemalen amandelen

240 gram suiker

3 eieren

250 gram volle yoghurt

2 theelepels bakpoeder

1 eetlepel oranjebloesemwater

1 citroen

Klop de boter met de suiker romig, met de mixer. Scheid de eieren, doe het geel bij het boter/suikermengsel en klop goed door. Voeg de yoghurt, het oranjebloesemwater, ongeveer een eetlepel citroensap en wat geraspte citroenschil toe en mix goed door elkaar. Doe daarna beetje bij beetje de bloem en het griesmeel erbij, plus ongeveer 70 gram van de gemalen amandelen en een heel klein snufje zout. Klop in een andere schaal de eiwitten tot ze mooi piekerig zijn en spatel ze door het beslag. Giet alles in een ingevette lage taart- of quichevorm (de cake rijst niet buitensporig) en strooi de rest van de gemalen amandelen erover. Zet de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Serveer een puntje van de nog warme cake op een met poedersuiker bestoven bord. Leg er eventueel een paar zorgvuldig ontvelde partjes sinaasappel naast, of de laatste frambozen van de zomer en schenk er een glaasje dessertwijn bij.

Janneke is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster, amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand