Al-Qaeda claimt ontvoering in woestijn Niger

De Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van vijf Fransen, vorige week donderdag, bij een uraniummijn in de woestijn in het noorden van Niger.

In een verklaring, uitgezonden door de Arabische nieuwszender Al-Jazeera, liet Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) gisteren weten op korte termijn met eisen aan de Franse regering te komen. Al-Qaeda en verwante groeperingen hebben eerder Al-Jazeera gebruikt om de verantwoordelijkheid voor acties op te eisen, hoewel de authenticiteit van de boodschappen niet is vast te stellen.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet op de claim van AQIM reageren. De verklaring op Al-Jazeera kwam enkele uren nadat een regeringswoordvoerder in Niger had verklaard dat de gijzelaars – naast de Fransen een inwoner van Togo en een uit Madagaskar – in leven waren. Hij wilde niet zeggen waarop deze informatie was gebaseerd.

In de verklaring van Al-Qaeda werden de twee Afrikaanse gijzelaars niet genoemd. De zeven mannen, die werken in een uraniummijn die geëxploiteerd wordt door het Franse staatsbedrijf Areva, werden donderdag door een groep gewapende mannen ontvoerd.

De verdenkingen in Frankrijk en Niger, een voormalige Franse kolonie in het noordwesten van Afrika, gingen al snel uit naar AQIM, dat in juli ook de moord op een 78-jarige Franse hulpverlener opeiste.

Maandag werd bekend dat Frankrijk tachtig militairen en minstens twee verkenningsvliegtuigen naar Niger heeft gestuurd om de gijzelaars op te sporen. Volgens veiligheidsdiensten in Frankrijk kan de ontvoering te maken hebben met het besluit van de Franse senaat, vorige week, om gezichtssluiers te verbieden, hoewel in de boodschap aan Al Jazeera niet van de maatregel werd gerept.

Het leger van Mauretanië voerde recentelijk aanvallen uit tegen strijders van AQIM die zich schuilhouden in buurland Mali. Om terreur en smokkel het hoofd te bieden, hebben vier landen in noordwest Afrika – Algerije, Mauretanië, Mali en Niger – een militair hoofdkwartier geopend in Algerije. (BBC, AP)