Abbott Weesp stopt onderzoek

Bij het farmaceutisch bedrijf Abbott in Weesp, het vroegere Solvay, verdwijnen 510 banen. De volledige onderzoeksafdeling wordt opgeheven.

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De maatregel is onderdeel van een wereldwijde herstructurering van het Amerikaanse farmacieconcern.

De maatregel is een nieuwe tegenslag voor de Nederlandse kennisindustrie. In juli ontstond grote ophef toen Merck – de eigenaar van farmaciebedrijf MSD in Oss, voorheen Organon – aankondigde de hele onderzoeksafdeling te schrappen. Onder druk van een rechtszaak is een definitief besluit uitgesteld tot eind van dit jaar, waardoor betrokken partijen de gelegenheid krijgen om alternatieven te ontwikkelen voor het dreigende verlies van ruim tweeduizend banen.

Abbott nam vorig jaar de geneesmiddelendivisie van het Belgische chemieconcern Solvay over voor 4,5 miljard euro. Toen werd de herstructurering al aangekondigd. Bij het concern werken wereldwijd 90.000 mensen, waarvan 3.000 hun baan verliezen. Abbott heeft negen vestigingen in Nederland met in totaal 2.400 werknemers. „Het verlies van ruim 500 banen is zeer ingrijpend. Dit is het zwartste scenario wat we hadden kunnen bedenken”, zegt CNV-bestuurder Van Beijeren. Het bedrijf in Weesp ontwikkelt onder meer vaccins, bijvoorbeeld tegen de Mexicaanse griep. De productieafdeling zal blijven bestaan. In Weesp, en bij een afdeling in Olst, blijven op deze afdelingen na de sanering 630 banen over.

Voor de positie van Nederland op het terrein van medicijnonderzoek is het sluiten van het laboratorium „een zeer slechte zaak”, zegt een woordvoerder van Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven.