Aanhouding Dino S. voor meer moorden lijkt sluitstuk onderzoek

dinoDino S. is gisteren in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Hij was sinds 2007 voortvluchtig en stond tot zijn aanhouding nummer één op de lijst van meest gezochte Nederlanders. Zijn aanhouding komt niet onverwacht.

Eind 2009 werd hij bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel voor betrokkenheid bij drugshandel. Dino S., die ook wel de Commissaris of  Rex wordt genoemd, werd op 28 augustus aangehouden op de Rozengracht in Amsterdam. Zie hier het filmpje van de arrestatie. En nu is hij dus ook officieel in staat van beschuldiging gesteld voor de betrokkenheid bij een serie onderwereldmoorden. Bekijk hier het dossier onderwereld op deze site. En hier de mededeling van het openbaar ministerie.

De arrestatie van S. is het sluitstuk in een groot onderzoek dat werd opgestart na de liquidatie van Willem Endstra in 2004. (Zie voor de achtergronden hierover een filmpje op nrc.tv). In de geheime achterbankgesprekken die Endstra met de politie voerde in het jaar voor zijn dood, werd S. genoemd als een van de belangrijkste partners van Willem Holleeder. De Heinekenontvoerder werd in 2007 veroordeeld tot 9 jaar cel voor de afpersing van Willem Endstra en twee andere zakenmannen.

Dit onderzoek leidde tot zoveel onrust in de Amsterdamse onderwereld dat Peter la S.  zich opwierp als kroongetuige. In ruil voor bescherming en een relatief lage straf, bekende Peter la S. zijn rol bij de moord op Kees Houtman en vertelde veel details over andere onderwereldmoorden. Het zogeheten Passage-onderzoek naar liquidaties sleept zich inmiddels al bijna twee jaar voort en kan zich meer vertraging oplopen nu ook Dino S. formeel verdachte is. Een van de vragen die de komende tijd zal moeten worden beantwoord is of de zaak van Dino S. afzonderlijk zal worden behandeld of wordt toegevoegd aan de lopende strafzaak. (Bekijk hier een infographic.)

Dino S. is een van de laatste vertegenwoordigers van een aantal criminele groeperingen die in de jaren tachtig groot zijn geworden met de smokkel van hasj naar Nederland. Hij maakte deel uit van een groep criminelen die jarenlang werkte voor hasjhandelaar Klaas Bruinsma, die ook wel wordt gezien als de eerste echt godfather van de Amsterdamse onderwereld. Bruinsma, die in de zomer van 1991 werd vermoord, was de bekendste representant van de zogeheten Hollandse netwerken. Het was een term van de politie voor samenwerkingsverbanden die vooral actief waren in de hasj-smokkel. Die groepen konden in de jaren tachtig relatief ongestoord hun gang gaan omdat de politie de aandacht vooral richtte op de smokkel van heroïne.

Na de moord op Bruinsma werd zijn drugsimperium overgenomen door een aantal van zijn lijwachten. Zij bleven in wisselende samenstelling bezig met de smokkel van drugs en wapens. Twee van hen, Sam Klepper en John Mieremet, werden lange tijd gezien als de kopstukken in het milieu. Zij werden allebei vermoord. Een andere groep werd geleid door Jan Femer en Mink Kok. Femer werd in 2000 vermoord. In die periode zat Mink Kok vast na eerdere veroordeling voor handel in drugs en wapens. Ook bestond bij de politie het vermoeden dat Mink beschikte over corrupte contacten bij politie en justitie. Die zouden al stammen uit de tijd dat Klaas Bruinsma nog actief was.

Dino S. was in het begin van de jaren negentig een relatief onbekend lid van de groepering rond Kok. Zijn ster steeg na de dood van Femer. Toen zou Dino S. de corrupte contacten van Kok bij de politie hebben overgenomen. Willem Endstra sprak in dit verband over `de Pet´. Een poging om ´de Pet´ te ontmaskeren mislukte. Twee voormalig rechercheurs van de Amsterdamse politie werden in 2005 aangehouden na een in het geheim uitgevoerde operatie waarbij nep-informatie werd verspreid. De twee verdachte rechercheurs werden uiteindelijk niet veroordeeld. Dat had alles te maken met de ongebruikelijke opsporingsmethoden die in deze zaak werden gebruikt. Wat wel opviel was dat in dit strafdossier ook de naam van Dino S.  met regelmaat viel. De grote vraag is nu of na Dino S. ook Willem Holleeder in staat van beschuldiging zal worden gesteld in de liquidatiezaak. Er zijn aanwijzingen dat de Neus betrokken is bij deze moorden maar tot een formele aanklacht heeft dat niet geleid.

De opsporing en vervolging van de Hollandse netwerken zorgt al sinds de jaren tachtig voor onrust. Door de opkomst van de georganiseerde misdaad in Nederland zagen justitie en politie zich genoodzaakt om steeds zwaardere opsporingsmethoden te introduceren. Het leidde midden jaren negentig tot de geruchtmakende IRT-affaire, een ruzie die aanleiding was voor een parlementaire enquête. Het veelbesproken IRT-team deed, niet toevallig, onderzoek naar de erven van Klaas Bruinsma. Tijdens de vervolging van Willem Holleeder deed het gebruik van de achterbankgesprekken met wijlen Willem Endstra veel stof opwaaien. Hoe moet je de verklaringen van een overleden crimineel waarderen? De discussie bij het liquidatie-onderzoek Passage gaat vooral over het gebruik van de verklaringen van een nog levende crimineel: kroongetuige Peter la S. Het is een controversiele manier van werken, zo valt hier en hier te lezen. Peter la S. heeft inmiddels de samenwerking met justitie opgezegd. Het roept de vraag op of verklaringen van kroongetuigen wel geschikt zijn als bewijsmateriaal.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Jan Meeus