4 redenen om tv te kijken

1 quiz

De Avond van de Grote Filmquiz 2010

Ned. 3, 20.25-21.50u.

Welke film bezorgde u het grote geluk? Filmliefhebbers reageerden op deze vraag, de uitslag wordt vanavond bekend gemaakt tijdens de Filmquiz. Daarin wordt ook de kennis getest van onder andere Georgina Verbaan, Johnny de Mol en Maike Meijer. Matthijs van Nieuwkerk presenteert.

2 De eerste indy

Raiders of the Lost Ark

SBS 6, 20.30-22.50u.

De eerste film over de fictieve archeoloog Indiana Jones, uit 1981, van het koppel Steven Spielberg (regie) & George Lucas (productie), is een van de succesvolste Amerikaanse films aller tijden. Het is een hommage aan de bioscoopseries en avonturenfilms uit hun jeugd, zoals King Solomon’s Mines (1950). Spielberg en Lucas gebruikten zelfs het oude, in onbruik geraakte Paramount-logo uit de jaren veertig en vijftig, dat vervolgens naadloos overgaat in het eerste shot van de film: een berg in de Andes, waar Indy ternauwernood aan de dood ontsnapt. Daarna speurt de archeoloog in Egypte naar de legendarische ark, met de nazi’s op zijn hielen. (Steven Spielberg, 1981).

3 stripverfilming

A History of Violence

Canvas, 21.15-22.50u.

Restauranthouder Tom Stall (Viggo Mortensen) leidt een gezapig leventje in een Amerikaanse voorstad. Na een gewelddadig incident is het gedaan met zijn gewone bestaan. Hij wordt gezien als een held. Terecht? Cronenbergs stripverfilming stelt vragen over onder andere (de erotische werking van) geweld, identiteit, de (achterkant van de) Amerikaanse droom en heldendom. (David Cronenberg, 2005).

4 boekverfilming

Phileine zegt sorry

Ned. 3, 23.10-23.25u.

Verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart met Kim van Kooten in de titelrol. Phileine reist haar vriendje Max (Michiel Huisman) achterna naar New York waar hij in een experimenteel toneelstuk met de billen bloot gaat.

(Robert Jan Westdijk).

Bekijk de volledige televisiegegevens op pagina 25.