Zware aanval op leger Tadzjikistan: 23 doden

Zwaarbewapende aanvallers hebben in een hinderlaag zeker 23 Tadzjiekse militairen gedood. Volgens de regering zijn de daders islamitische extremisten.

De aanval op een militair konvooi van zondag is gisteren bekendgemaakt door het Tadzjiekse ministerie van Defensie. Volgens een woordvoerder raakten ook tien militairen gewond. De aanval vond plaats in de Rasjt-vallei, vlakbij de slechtbewaakte grens met Afghanistan.

Tadzjikistan is momenteel verwikkeld in een strijd tegen oplevend islamitisch extremisme. De Tadzjiekse regering beloofde gisteren vergelding door middel van een grootschalige militaire operatie in de vallei, waar islamitische strijders zich schuilhouden. Ook achttien opstandelingen die in augustus uit de gevangenis ontsnapten, zouden zich daar verborgen houden.

Volgens het ministerie van Defensie zit Mullo Abdullo achter de aanslag, een extremistische leider die een belangrijke rol vervulde in de Tadzjiekse burgeroorlog van de jaren negentig. Nadat Tadzjikistan onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie, woedde er in het overwegend islamitische land tussen 1992 en 1997 een verwoestende burgeroorlog. Moslimextremisten als Abdullo probeerden vergeefs de macht te grijpen. Na de oorlog vluchtte hij naar Afghanistan, maar vermoed wordt dat hij vorig jaar terugkeerde naar Tadzjikistan.

Bij de aanval zijn volgens de regering ook Afghaanse, Pakistaanse en Tsjetsjeense strijders betrokken.

In augustus ontsnapten 25 opstandelingen uit de gevangenis. Zes bewaarders werden gedood. Sindsdien vonden er twee grote aanslagen plaats in Tadzjikistan, die beide worden toegeschreven aan islamitische strijders. Bij een aanslag op een politiebureau in de noordelijke stad Khujand werden twee mensen gedood. Een bomexplosie in een discotheek in de hoofdstad Doesjanbe, enkele dagen later, verwondde zeven mensen. Na de ontsnapping wisten de autoriteiten zeven gevangenen weer op te pakken. Het leger zoekt de overigen in de Rasjt-vallei. (AP, AFP)