Zoeken naar het ware gezicht van Escamp

Wie nooit de schoonheid van een vinexwijk heeft opgemerkt, moet zaterdag meedoen aan De Eendaagse in Escamp. Het kunstenaarstrio Martijn Engelbregt, Tabo Goudswaard en Sjim Hendrix hebben langs de grenzen van dit Haagse stadsdeel een wandeltocht van „precies 23,35 kilometer” uitgezet. Die voert onder meer langs de nieuwbouwwijk Wateringse Veld, een ‘hoogtepunt’ op de route. „Je kijkt uit op een prachtig stukje water met schuttingen en terrassen en erachter hoogspanningsmasten”, prijst Engelbregt aan.

Het idee ontstond toen de kunstenaars een project moesten verzinnen om de betrokkenheid van de buurt bij theater Cultuuranker Escamp te vergroten. „We zijn eerst maar eens een ommetje gaan maken”, zegt Engelbregt. Al wandelend ontstond het idee voor de Eendaagse. „Escamp bestaat uit naoorlogse wijken, waaronder Moerwijk en Vrederust, maar ook de vinexwijk Wateringse Veld. Voor buurtbewoners is Escamp een abstract begrip. Door langs de grenzen te lopen, ontstaat een beeld van wat Escamp is.”

De kunstenaars wilden een ‘eerlijke’ tocht uitzetten die het ware gezicht van Escamp laat zien: niet alleen hoogtepunten, maar ook dieptepunten. De route is gemarkeerd met rood-witte stickers op lantarenpalen en ander straatmeubilair; wie fout loopt, komt vanzelf een sticker tegen met de tekst ‘U gaat fout’. Koffiehuizen fungeren als stempelpunten.

„De Eendaagse gaat langs de ongepolijste schoonheid aan de rafelranden van dit stadsdeel. Er zijn maffe tussengebieden, met kassen en watertanks midden tussen de huizen, zigeunerkampjes en een manege in wildweststijl.”

Wethouder Baldewsingh (PvdA) opent de wandeling zaterdag om 10 uur bij station Moerwijk. Wie de tocht uitloopt, krijgt een oorkonde plus gratis consumptie.

Claudia Kammer

Kijk voor de routekaart op nrc.nl/cultuurblog

    • Claudia Kammer