Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Uitslag van een onderzoek via internet naar het vertrouwen in de politiek en in de fractieleiders. Ook de meningen over Prinsjesdag en de kansen op een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV werden gepeild. Ned.1, 18.15-18.40u.

Samenvatting Prinsjesdag. Presentatie: Astrid Kersseboom, Ferry Mingelen, Dominique van der Heyde. Ned.2, 18.25-18.55u.

Uitgesproken. Speciale aandacht voor de rol van de koningin op Prinsjesdag dit jaar nu alleen de demissionaire ministers van het CDA en de ChristenUnie op de eerste rij in de Ridderzaal zitten als ze haar 31ste Troonrede voorleest. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Verslag van Prinsjesdag met politieke reacties op de Troonrede. In de studio geeft demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager commentaar. Speciale aandacht voor de voornemens rond de kinderopvang. Ned.2, 22.00-22.55u.

praatprogramma

De Wereld Draait Door. Voormalig staatsecretaris Jack de Vries (CDA) en lijsttrekker van GroenLinks Femke Halsema over Prinsjesdag. Tafelheer Jan Mulder over het taalgebruik van de koningin tijdens het uitspreken van de Troonrede. Muziek van Lilian Hak. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw & Witteman. Bart Chabot vertelt over zijn avonturen op Prinsjesdag en geeft zijn eigen interpretatie op de Troonrede. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Opium. Kunstmagazine. Cornald Maas praat met acteur/cabaretier Kasper van Kooten, scenarioschrijfster Maria Goos en acteur Huub Stapel over Tirza, de verfilmde roman van Arnon Grunberg die is ingezonden voor een Oscar en kans maakt op één of meer Gouden Kalveren. Verder aandacht voor een toneelbewerking van de roman Karakter van Bordewijk, waarbij Joost Prinsen de rol van deurwaarder Dreverhaven voor zijn rekening neemt, en voor een nieuwe, zeer persoonlijke cd van zangeres Lenny Kuhr.Ned.2, 20.50-21.20u.

In de familie. Familieleden stellen elkaar voor de camera vragen die ze eigenlijk niet durfden stellen. Pay-Uun (49) is journaliste en geïnteresseerd in haar familiegeschiedenis. Ze vraagt haar oom Jan (76) of ze op haar moeder lijkt. Anne Sofie (12), die van hippe kleding en gadgets houdt, vraagt haar moeder Esther (44), een acupuncturiste met een ‘ecologische’ levensvisie, waarom ze nooit eens naar een attractiepark gaan. De zwangere Mirjam (39) en haar zus Esther (42), die een burn-out heeft, vragen zich af waar het in het leven nou eigenlijk werkelijk om draait. Ned.2, 21.20-22.00u.

Age of terror: War on the West. Laatste deel van een vierdelige serie over de ontwikkeling van het terrorisme sinds de jaren zestig. Op 7 augustus 1998 werd een vrachtwagen vol explosieven door een zelfmoordenaar tot ontploffing gebracht voor de Amerikaanse ambassade in Nairobi, Kenia, door een nieuw terreurgroep: Al-Qaeda. Er vielen 224 doden en duizenden gewonden. De bomaanslag in Nairobi en een bij de ambassade in Dar-es-Salaam luidden een volgende fase in van de geschiedenis van het terrorisme: Age of Terror. In de jihad (heilige oorlog) tegen het Westen bundelde Al-Qaeda alle gelijkgezinde extreem-islamitische groeperingen in een campagne van globale terreur. Canvas, 22.15-23.05u.

Louis Theroux: Johannesburg. In Johannesburg, Zuid-Afrika, floreert de misdaad. Inwoners wantrouwen de slecht opgeleide en corrupte politie en maken gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven, hekken en alarminstallaties. Ook slachtoffers bellen liever een particulier bedrijf. Theroux volgt het alternatieve rechtssysteem. Wanneer je tv gestolen is doe je geen aangifte bij de politie, maar laat je een particuliere speurneus uitzoeken wie de waar gestolen heeft en wordt jouw eigendom persoonlijk teruggehaald. Ned.3, 23.10-0.15u.

documentaire

Close up: Cab Calloway – The Hi De Ho man. Documentaire over de charismatische zwarte bigbandleider, zanger, en danser Cab Calloway (1907-1994) die in de jaren dertig onsterfelijk werd dankzij het lied Minnie the Moocher. Het overbekende refrein van dit nummer bezorgde hem de bijnaam The Hi De Ho Man. Calloway, die tot zijn dood optrad, is bovendien onlosmakelijk verbonden met de legendarische New Yorkse jazzclub The Cotton Club en was een artiest die tot op de dag van vandaag jazz- en popmusici inspireert. Ned.2, 23.00-23.55u.

amusement

Glee. Afleveringen drie en vier van de Amerikaanse serie over de Glee Club van de McKinley High School. Deze club, waarin leerlingen dansen en zingen, stond ooit aan de top. Docent Will Schuester is vastbesloten de Glee Club nieuw leven in te blazen. De serie, met opnieuw gearrangeerde nummers van Madonna tot Lady Gaga en diverse verhaallijnen, is bijzonder populair in de VS en Engeland. Met o.a. Matthew Morrison en Lea Michele. RTL 5, 20.30-22.30u.

My Story. Derde deel van een vijfdelige zoektocht naar het opmerkelijkste waargebeurde verhaal in Groot-Brittannië. In deze aflevering vertellen drie kandidaten ieder een onwaarschijnlijk liefdesverhaal. BBC 1, 23.35-0.05u.