Vodafone moet op zoek naar nieuwe president-commissaris

Vodafone en ‘gedwongen verkoper’ zijn niet bepaald de woorden die de topman van het concern graag in de krantenkoppen tegenkomt, zelfs niet als ze verbonden zouden worden door het woordje ‘niet’. Toch is dat nu precies wat er is gebeurd, nadat Vittorio Colao een interview had gegeven aan de Financial Times. Een kleine groep aandeelhouders heeft stampij gemaakt over de eerdere overnamekoorts van Vodafone, die het concern enigszins het voorkomen heeft gegeven van een beleggingsfonds. Het aandeel wordt verhandeld tegen een koppige korting van 15 tot 20 procent ten opzichte van de waarde van de som van de samenstellende delen, aldus een analyse van Breakingviews.

Colao heeft onlangs het minderheidsbelang van Vodafone in Mobile voor een mooi bedrag verkocht. Het is te begrijpen dat hij niet onder druk wil komen te staan om nog grotere belangen te verkopen, zoals dat van 44 procent in het Franse SFR of dat van 45 procent in het Amerikaanse Verizon Wireless. In beide gevallen is er maar één mogelijke koper – respectievelijk Vivendi en Verizon Communications. De sleutel tot het verwezenlijken van de volle waarde is niet als eerste met de ogen te knipperen.

Colao weet misschien precies wat hij wil. Maar zijn potentiële zwakte komt duidelijk naar vorem in dit citaat uit de Financial Times: „Vodafone – of althans Vittorio Colao - wil geen gedwongen verkoper zijn.” De baas van het telecomconcern heeft waarschijnlijk onbewust toegegeven dat de beslissing wellicht niet volledig de zijne zal zijn. Om zijn koers vast te houden, vooral ten aanzien van Verizon Wireless, zal hij de steun nodig hebben van een sterke president-commissaris. En zijn huidige president-commissaris, John Bond, is ietwat beschadigd na een onsuccesvolle poging hem te wippen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van juli.

Vodafone heeft echter de kans zijn topman de noodzakelijke rugdekking te bieden. Het concern is momenteel op zoek naar een commissaris, die naar verwachting het roer zal overnemen van Bond. Het is van cruciaal belang dat deze persoon geloofwaardig is voor de aandeelhouders. Als Vodafone het spel ‘wie het eerst met de ogen knippert’ op geloofwaardige wijze speelt, zal het concern misschien niet eens zo lang hoeven wachten voor de andere partij zitting neemt aan de onderhandelingstafel.

Hugo Dixon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar

uit Londen:

www.breakingviews.com

    • Hugo Dixon