Surf doggy, surf!

A surf dog wipes out during the annual Surf City Surf Dog competition at Huntington Beach in California on September 19, 2010. AFP PHOTO/Mark RALSTON AFP

De woelige baren, de brandende zon en de zilte wind door je snorharen. Zondag was de perfecte dag voor een hond om te gaan surfen. Maar dan wel tijdens het hondensurfevenement Surf City Surf Dog dat voor het tweede jaar op rij in Huntington Beach in Californië werd gehouden.

Honden werden ingedeeld op gewicht en moesten het vervolgens op een surfplank tegen elkaar opnemen. Met hulp van het baasje.

Aan zo’n wedstrijd zitten natuurlijk regeltjes vast. Op surfcitysurfdog.com is een heus reglement te downloaden.

Als je hond met vier poten op het surfboard blijft staan, dan wordt je trouwe viervoeter met vijf punten beloond. Maar als je je onwillige huisdier met een riem aan de plank vast moet ketenen, krijg je er maar één. Alles gebeurde overigens onder het toeziend oog van vakkundige hondenbegeleiders die keken of de honden het nog wel leuk vonden.

De jury keek hoofdzakelijk naar drie onderdelen: hoe lang de hond op de surfplank bleef staan, hoe groot de golf was en met hoeveel vertrouwen de hond de golf op zijn surfboard bedwong. Bonuspunten waren er voor het dier dat er bijna afviel, maar toch weer op de plank wist te kruipen.

De baasjes moesten wel 5 dollar inleggen om hun hond te laten surfen. Dat geld was niet bestemd voor de strandbarbecue achteraf, maar ging naar het goede doel, namelijk naar een aantal lokale dierenwelzijnsorganisaties.