Sporters bij Gemenebest Spelen in New Delhi weigeren vieze huizen

Appartementen die te smerig zijn om te betrekken. Dat is de klacht over het atletendorp bij de Gemenebest Spelen, die 3 oktober in de Indiase hoofdstad New Delhi beginnen. Naar aanleiding van ernstige bezwaren van de Nieuw-Zeelandse delegatie heeft Michael Fennel, voorzitter van de overkoepelende organisatie van het evenement, de regering van India opgeroepen actie te ondernemen. De tijd dringt, want het atletendorp wordt donderdag geopend.

Zonder een grote schoonmaakactie zijn de Nieuw-Zeelanders niet van plan hun intrek in het dorp te nemen. Volgens teamchef Dave Currie zijn de huizen vies en daardoor ongezond om te betrekken. Currie: „Zoals de appartementen er nu uitzien, kan dat absoluut niet. Als het dorp niet klaar is, kunnen de sporters niet komen. Zo simpel is het. En ik heb er ook weinig vertrouwen in dat het allemaal nog op tijd af komt.”

In een reactie liet het Indiase organisatiecomité weten dat er geen reden is tot zorg. „Er wordt 24 uur per dag gewerkt om alle problemen op tijd op te lossen. Als de sporters hier straks aankomen, zal alles perfect zijn”, aldus woordvoerder Randhir Singh.

De Gemenebest Spelen, die eens in de vier jaar worden gehouden en bestemd zijn voor het Verenigd Koninkrijk en zijn voormalige koloniën, staan niet voor het eerste bloot aan kritiek. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine maakte vorig maand melding van grote organisatorische problemen. Doordat grote sponsors zich hebben teruggetrokken, zijn er financiële tekorten ontstaan. Verder zijn er serieuze twijfels over de veiligheidsgaranties voor de 15.000 sporters en begeleiders uit 71 landen. De krant meldt dat de organisatie ernstig wordt gehinderd door corruptie.

De Gemenebest Spelen duren tot 14 oktober.