Sport kort

Sportbonden in actie tegen wangedrag vanouders langs de lijn

NIEUWEGEIN. Sportclubs gaan proberen wangedrag van ouders langs de zijlijn aan te pakken. Elf sportbonden hebben daarvoor de handen ineengeslagen en bieden op 29 september demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid het manifest ‘Samen voor Sportiviteit en Respect’ aan. De coördinatie van het project ligt bij de hockeybond KNHB. Verenigingen hebben problemen bij het aanpakken van ouders die zich niet weten te gedragen op en rond het veld, meestal omdat ze geen lid van de sportclub zijn. De achterliggende gedachte van het manifest is dat er een structureel beleid komt voor het (durven) aanspreken van en optreden tegen ongewenst gedrag van ouders op de sportvelden. „Bestuurders krijgen met het manifest de handvatten om het probleem aan te pakken”, aldus Marijke Fleuren, adjunct-directeur van de KNHB. (ANP)

Togo schorst valse wedstrijdorganisator

LOME. De Togolese voetbalbond heeft assistent-trainer Tchanile Bana voor drie jaar geschorst voor het organiseren en spelen van een ‘spookinterland’. Dat maakte een woordvoerder van de bond gisteren bekend. Onder leiding van Bana deed een groep voetballers zich begin september in Bahrein voor als de nationale ploeg van Togo. De bond wist niets van het duel en verklaarde dat Bana die wedstrijd op eigen houtje geregeld had. „De spelers die aan dit duel hebben deelgenomen, waren niet echt. We hebben helemaal geen ploeg naar Bahrein gestuurd”, zei interim-voorzitter Seiyi Memene van de bond eerder. Bana had in juli in Egypte ook een wedstrijd georganiseerd zonder dat Togolese autoriteiten daarvan wisten. Daarvoor was hij al twee jaar geschorst. (Reuters)

Paulo Bento nieuwe trainer Portugal

LISSABON. Paulo Bento wordt de nieuwe trainer van Portugal. Hij is de opvolger van de begin deze maand ontslagen Carlos Queiroz. Die moest het veld ruimen nadat hij een schorsing had gekregen van zes maanden. Queiroz kreeg de straf omdat hij in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika een dopingcontrole zou hebben gehinderd. De Portugese bond had José Mourinho van Real Madrid bovenaan het verlanglijstje staan. Clubpresident Florentino Perez van Real Madrid verhinderde dat. Bento droeg zelf 35 keer het shirt van Portugal. Hij was tot november 2009 trainer van Sporting Lissabon. (ANP)

Nederlandse arbiter eist maximumbreak

GLASGOW. De Nederlandse scheidsrechter Jan Verhaas heeft gisteren de Engelsman Ronnie O’Sullivan geholpen bij het schrijven van snookergeschiedenis. De arbiter eiste in de eerste ronde van de World Open in Glasgow van O’Sullivan dat hij een maximumbreak zou voltooien. Het was voor de Brit zijn tiende maximale score uit zijn carrière, een record. In eerste instantie weigerde O’Sullivan de laatste zwarte bal te potten omdat er geen geldprijs aan de maximumbreak was verbonden. Daarop ‘sommeerde’ Verhaas O’Sullivan de bal toch te maken. „Voor de fans”, aldus de arbiter. Tot gisteren deelde O'Sullivan het record van negen keer de maximale score van 147 met de Schot Stephen Hendry. Met de maximumbreak dingt O’Sullivan wel mee naar de troostprijs van ruim 4.700 euro die wordt uitgekeerd voor de hoogste break van het toernooi. (ANP)

Rodriguez eerste op de wereldranglijst

AIGLE. De Spanjaard Joaquim Rodriguez sluit het wielerseizoen af als nummer één op de wereldranglijst van de UCI. De renner van Katoesja passeerde door zijn vierde plaats in de Ronde van Spanje met 551 punten landgenoot Alberto Contador op de gisteren gepubliceerde lijst. Er telt in 2010 nog één wedstrijd voor het klassement, de Ronde van Lombardije. Rodriguez kan alleen worden ingehaald door Contador, maar de winnaar van de Ronde van Frankrijk heeft zijn seizoen al beëindigd. Luis Leon Sanchez steeg naar de derde plaats. Vierde staat de Australiër Cadel Evans. Robert Gesink zakte van vier naar vijf. Vincenzo Nibali sprong dankzij zijn eindzege in de Vuelta naar de zesde plaats. (ANP)

Dubbelrol Van Wely op Schaakolympiade

HAARLEM. Schaker Loek van Wely heeft bij de komende Schaakolympiade in Siberië een dubbelrol. De zesvoudig Nederlands kampioen is zowel speler als teamcaptain. Vandaag is de eerste ronde. Van Wely voert in Chanty Mansisk de groep aan waarin Nederlands kampioen Jan Smeets tweedebordspeler is. Het team bestaat verder uit Erwin l’Ami, de 16-jarige Anish Giri en Daniel Stellwagen. De schaaksters Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Marlies Bensdorp, Lisa Schut en Arlette van Weersel vormen het vrouwenteam. De 37-jarige Van Wely fungeert als playing captain omdat de beoogde coach Vladimir Tsjoetsjelov problemen met zijn Russische paspoort niet tijdig kreeg opgelost. (ANP)