Speciale kliniek ontevreden Turken

Turken die zich niet goed behandeld voelen door ziekenhuizen in Nederland, kunnen vanaf oktober naar een speciale kliniek (Vatan) in Amsterdam. Vooral taal- en cultuurverschillen zorgen voor ontevredenheid bij Turkse Nederlanders.

Zes medisch specialisten van Turkse afkomst hebben het initiatief genomen voor deze kliniek. Een deel van de 30.000 Turkse Nederlanders die zich jaarlijks laten behandelen in Turkije is ontevreden over medisch specialisten in Nederland. Bestuurder van de kliniek Vatan, Sukru Genco, zegt dat Turkse patiënten te timide zijn en meer tijd nodig hebben om klachten uit te leggen. Consulten bij Vatan zullen daarom langer duren. Bezoek aan die kliniek wordt op dezelfde manier vergoed als bij reguliere ziekenhuizen.

Vatan doet geen ingrepen, maar probeert met lange consulten patiënten verder te helpen tijdens of voor een behandeling. Genco verwacht in het eerste jaar vijfhonderd patiënten. Autochtonen en andere allochtonen zijn ook welkom. De kliniek heeft geen speciale aanpassingen op religieus gebied, zoals geloofsuitingen in de kliniek of vrouwelijke artsen voor vrouwen. Genco denkt niet dat in andere steden een soortgelijke kliniek wordt geopend. Daarvoor zijn er te weinig allochtone artsen.

Uit onderzoek blijkt dat allochtonen minder vaak een beroep doen op psychische hulp in Nederland. Zo gaat circa één op de veertig autochtone jongeren in een Haagse wijk in therapie, tegen één op de 67 allochtone jongeren.

Vatan is al actief als besnijdeniskliniek met vestigingen in Apeldoorn en Amsterdam. Volgende maand opent het bedrijf een derde filiaal in Utrecht.