Politici uit Delhi bereiken weinig in Kashmir

De Indiase premier Manmohan Singh heeft gisteren een delegatie van veertig politici naar Kashmir gestuurd voor gesprekken met separatistische leiders, na maanden van anti-Indiase betogingen die al aan 106 mensen het leven hebben gekost. Het was sinds het begin van de zomer de eerste poging van de Indiase regering om een politieke oplossing te vinden.

Vijf leden van de delegatie hadden een ontmoeting met de belangrijke separatistenleiders Syed Ali Shah Geelani, Mirwaiz Umar Farooq en Muhammad Yasin Malik. Die deden het bezoek af als een schijnvertoning. Minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram ontmoette vandaag inwoners van de stad Tangmarg, waar vorige week zeker zes doden vielen toen de politie het vuur opende op een menigte betogers die het uitgaansverbod negeerde.

Kashmir is sinds de onafhankelijkheid van India en de stichting van Pakistan in 1947 de kern van het conflict tussen beide landen. Vanaf 1989 woedde er een gewapende opstand in het door India bestuurde deel. De afgelopen jaren is het geweld overgegaan in straatprotesten. De politie schiet geregeld met scherp op stenengooiers en andere demonstranten, waardoor ook minderjarige jongens gedood worden.

Geelani wees gisteren het aanbod van economische hulp door de delegatie af en benadrukte dat uitsluitend onafhankelijkheid van India volstaat. Hij wil alleen met India in gesprek als Kashmir wordt beschouwd als een internationaal conflict, alle politieke gevangenen worden vrijgelaten en India begint met het terugtrekken van de honderdduizenden militairen uit de regio. Pro-Indiase politici uit Kashmir vroegen de delegatie om autonomie voor de deelstaat en opheffing van een wet die de veiligheidsdiensten vergaande bevoegdheden geeft voor het gebruik van geweld. Amnesty International heeft opgeroepen tot een onderzoek naar de doden en een eind aan het gebruik van dodelijk geweld door de politie.

Delegatieleden die gewonde betogers bezochten in een ziekenhuis in Srinagar werden uitgejouwd en moesten halsoverkop vertrekken. (AP, Reuters)