OM haalt uit naar Zwolse rechtbank

Bij een proces tegen vijf verdachten van mensenhandel, in Zwolle, heeft het Openbaar Ministerie gisteren zware kritiek geuit op een eerder vonnis van die rechtbank in een geruchtmakende mensenhandelzaak.

Die rechtszaak eindigde vorig jaar in een veroordeling voor mensensmokkel, niet voor mensenhandel. Officier van justitie Lars Stem-pher zei gisteren dat de rechtbank het Wetboek van Strafrecht verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Volgens Stempher achtte de Zwolse rechtbank bewezen dat jonge Nigeriaanse vrouwen illegaal Nederland werden binnengesluisd, maar negeerde ze het oogmerk: de vrouwen waren gehaald om onder dwang in de prostitutie te werken. Ook hekelde hij de kritiek van de rechtbank op het gebruik van een „innovatieve” verhoormethode.

Het hoger beroep tegen het Zwolse vonnis dient op 11 oktober voor het gerechtshof in Leeuwarden. De officier van justitie gaf gisteren noodgedwongen een voorproefje omdat het lopende proces voortkomt uit hetzelfde politieonderzoek dat tot de rechtszaak vorig jaar heeft geleid. Aanleiding voor het onderzoek in 2006 was de verdwijning van tientallen minderjarige asielzoekers uit opvangcentra. Ze bleken in Nigeria geronseld, maakten misbruik van de Nederlandse asielwetgeving om Europa binnen te komen en belandden uiteindelijk in Italië, Spanje en Duitsland in de prostitutie. Ze moesten schulden afbetalen van 30.000 tot 60.000 euro. Nakomen van die verplichtingen werd afgedwongen met voodoorituelen.

Internationaal onderzoek leidde naar twee groepen verdachten, die allemaal op 24 oktober 2007 werden gearresteerd. De twee hoofdverdachten van de eerste groep werden vorig jaar tot vier respectievelijk vierenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De komende weken staan vijf verdachten van de tweede groep terecht. Gisteren was het de beurt aan de Nigeriaan Kevin O. (47), tegen wie vijf jaar cel werd geëist.

Omdat Nigeriaanse slachtoffers van mensenhandel uit angst bijna nooit een getuigenverklaring afleggen, verzon de politie een list. Ze schakelde een ervaringsdeskundige en een dominee in om de angst bij de vrouwen weg te nemen. De rechtbank oordeelde vorig jaar dat het Openbaar Ministerie daarbij niet zorgvuldig genoeg was geweest. De officier van justitie noemde die kritiek gisteren onjuist en niet gefundeerd. Volgens hem diende de nieuwe verhoormethode juist de waarheidsvinding.