Nieuwe zanger zorgt voor luchtiger koers van The Ex

cd pop

The Ex

Catch My Shoe ****

Catch My Shoe is de eerste cd van The Ex met nieuwe zanger Arnold de Boer. De komst van De Boer leidde tot een luchtiger koers: in plaats van de anarcho-punktirades van G.W. Sok is er nu de lichte stem van De Boer die met ironische ondertoon zijn teksten zingzegt. Voor het eerst figureert een onderwerp als de Rivièra in een Ex-liedje.

De muziek klinkt nog altijd stekelig, met vooral in het gitaarspel een wrikkende kwaliteit, alsof twee mensen van twee kanten tegelijk tegen een deur duwen. Door toenemende vervlechting van de riffs, groeiend volume of repeterende loopjes wordt de spanning in liedjes als Double Order en Keep On Walking gehamerd. En soms is er een mooi massief intermezzo van trompettist Roy Paci als bekroning. Catch My Shoe werd in drie dagen opgenomen in Chicago en geproduceerd door veteraan Steve Albini, die de spaarzame stijl van The Ex helder overbracht. The Ex is een pioniersband, die muziek ontdekt in voor popmuzikanten ongebruikelijke landen als Ethiopië. Zo staat op de nieuwe cd het frivole, door drummer Katherina Bornefeld gezongen, Ethiopische Eoleyo.

Hester Carvalho

The Ex is te zien in Doornroosje, Nijmegen (29/9), Vera, Groningen (30/9) en De Kade, Zaandam (8/10).

    • Hester Carvalho