Nieuwe twist om bezoek Israëliërs

Buitenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) twisten over de aanleiding om een studiereis naar Nederland af te gelasten van burgemeesters uit Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever.

VNG-directeur Ralph Pans zegt dat zijn vereniging de medewerking aan de reis introk na een waarschuwing van de Nederlandse ambassade in Ramat Gan, die onder het ministerie in Den Haag valt. Pans: „Wij wisten van niets, tot het telefoontje van de ambassade. Die had de deelnemerslijst gezien en noemde die pikant. Wetende dat Nederland het nederzettingenbeleid afwijst, besloten we niet mee te werken aan het bezoek. We zouden ons in een wespennest steken, zeiden ze op de ambassade.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat nooit enig advies is gegeven – ook niet door de ambassade in Israël. De VNG zou „zelfstandig” tot een besluit zijn gekomen.

De reis werd gesponsord door de Amerikaans-Joodse organisatie Joint Distribution Committee. De burgemeesters zouden ervaringen uitwisselen met Nederlandse bestuurders. Nadat de VNG medewerking aan de reis introk, bliezen de burgemeesters het bezoek af.

De kwestie leidde tot rumoer in Israël. Vredesorganisatie Gush Shalom was opgetogen over de „publieke vernedering” van de burgemeesters, maar het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat „het laatste woord hierover nog niet gesproken is”. Een extreem-rechtse parlementariër noemde het „een Nederlandse overgave aan de Arabieren”.

PVV-fractieleider Geert Wilders wil dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) er bij de VNG op aandringt de reis toch te organiseren. VNG-directeur Pans: „Hoezeer we alle commotie ook betreuren, ons besluit staat vast. Dit zou een brug te ver zijn geweest. Aan Palestijnse zijde zou het veel ergernis oproepen.”

De Israëlische nederzettingenpolitiek is illegaal volgens het internationaal recht. Aan de reis zouden circa dertig burgemeesters deelnemen, van wie zes uit nederzettingen in bezet gebied. De afgelopen weken hebben de VS de druk op Israël opgevoerd om een tijdelijke en beperkte bouwstop in bezet gebied te verlengen. Die stop loopt komend weekend af.