Nederland kort

Marokko gaat nauwer samenwerken met Nederlandse justitie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Nederland en Marokko gaan intensiever samenwerken bij de opsporing en vervolging van criminelen. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en zijn Marokkaanse ambtgenoot Naciri hebben gisteren in Marokko een rechtshulpverdrag gesloten dat dit mogelijk moet maken. Beide landen werken al samen bij het vervolgen van criminelen. Daarbij gaat het jaarlijks om enkele honderden verzoeken over en weer in zaken als drugshandel, witwassen, geweldsdelicten en terrorisme. Ook worden wederzijds verzoeken gedaan tot overdracht van strafvervolging. Het verdrag maakt het mogelijk om met name in de opsporing onderzoeken te vergemakkelijken. Dat geldt onder meer voor het verrichten van huiszoeking of het beslagleggen op criminele vermogens.

Joris Voorhoeve zegt lidmaatschap VVD op

Den Haag. VVD-partijprominent Joris Voorhoeve heeft na 35 jaar zijn VVD-lidmaatschap beëindigd. Voorhoeve deed dat om principiële redenen. Hij zegt geen medeverantwoordelijkheid te willen dragen voor „een verkeerde koers” van de VVD, die politiek wil samenwerken met de PVV. De partij van Geert Wilders heeft standpunten die haaks staan op de grondslagen van het liberalisme, zei Voorhoeve gisteren in een toelichting. De strijd tegen de islam is volgens hem het centrale doel in het buitenlandbeleid van de PVV. Ook stelt de partij voor de bevordering van de internationale rechtsorde uit de grondwet te verwijderen, het Europees Parlement af te schaffen en ontwikkelingssamenwerking te stoppen. „Die voorstellen zijn niet serieus te nemen”, aldus de vroegere VVD-fractieleider en oud-minister van Defensie. (ANP)

OM: geen twijfel aan de schuld van Ina Post

Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het gerechtshof in Den Bosch de eerdere veroordeling van zes jaar gevangenisstraf voor Ina Post opnieuw aan haar oplegt. Het OM twijfelt er niet aan dat Ina Post in 1986 de 89-jarige mevrouw Kolstee in Leidschendam om het leven heeft gebracht. Dat liet het OM vanochtend voor het gerechtshof weten. Post werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens doodslag op Kolstee. Ze heeft die straf helemaal uitgezeten. Aanvankelijk bekende Post de moord, maar al snel kwam ze op die bekentenis terug. De zaak werd vorig jaar heropend. (ANP)

Examens zijn bij veel mbo’s onder de maat

UTRECHT. De kwaliteit van de examens is bij één op de drie mbo-opleidingen onder de maat. Dat blijkt uit het Examenverslag MBO 2009 dat de Onderwijsinspectie gisteren heeft gepubliceerd. De Onderwijsinspectie vindt dat de examenkwaliteit omhoog moet. Vooral voor werkgevers is het van belang dat studenten in het middelbaar beroepsonderwijs goed worden geëxamineerd, aldus de toezichthouder. In het mbo zijn de scholen zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun examens. Zij maken die zelf of kopen ze in bij toetsontwikkelaars. Sinds 2007 houdt de Onderwijsinspectie toezicht op de examens. De kwaliteit is ten opzichte van 2008 wel verbeterd, maar nog niet genoeg. „We zien de verbetering en inspanningen van de sector, maar hebben ook zorgen. Verbetering van de examenkwaliteit is van groot belang om de waarde van het diploma te blijven garanderen”, aldus hoofdinspecteur beroepsonderwijs Rick Steur. (ANP)

Aanpak babysterfte kost kwart miljard

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De halvering van babysterfte in Nederland kost per jaar een kwart miljard euro. Dat komt doordat de operatiekamers extra lang open moeten blijven en er bijna duizend mensen als gynaecologen en verpleegkundigen extra moeten worden opgeleid. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen NVOG berekend. De NVOG wil samen met minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de babysterfte binnen vijf jaar halveren, van vierhonderd naar tweehonderd baby’s. Nederland heeft één van de hoogste sterftecijfers van Europa: één op de honderd baby’s overlijdt tijdens of kort na de bevalling.